Tubajul siliconic in tratamentul obstructiei congenitale a canalului lacrimonazal

Intubarea cu stent siliconic a canalului lacrimal este o tehnica inovatoare, utila si eficienta in tratamentul obstructiei congenitale a canalului lacrimonazal.

 Recomand si practic aceasta tehnica in 2 situatii:

  • in cazul copiilor care au avut unul sau mai multe sondaje anterioare dar inca sunt simptomatici si prezinta lacrimare asociata sau nu cu infectii repetate ale sacului lacrimal.
  • copii cu varsta peste 18-24 luni avand lacrimare datorata obstructiei canalului lacrimal, dar fara un sondaj anterior pana la acea varsta.

De regula, practic intubarea siliconica folosind tehnica Ritleng.

Fata de tehnicile traditionale, tehnica Ritleng are ca inovatie o sonda de ghidaj pentru firul siliconic si un fir siliconic cu capete flexibile din polipropilena.

In tehnica Crawford, spre exemplu, aceste capete sunt metalice, neflexibile, ceea ce poate ingreuna extragerea firului.

2

Tehnica Ritleng: introducerea firului siliconic pe sonda de ghidaj.

Prin aceste inovatii, tehnica de intubare Ritleng permite extragerea cu usurinta a firului din  cavitatea nazala, fara fracturarea cornetului nazal inferior, astfel incat sangerarea nazala este mult mai redusa intraoperator si dupa.

1

Tehnica Ritleng: extragerea firului siliconic din cavitatea nazala.

Intubarea cu stent siliconic se realizeaza la copil in conditii de anestezie generala, in ambulator, fara a necesita internarea pacientului.

Tubul siliconic este de obicei bine tolerat si nu produce disconfort copilului. Cea mai frecventa complicatie este dislocarea laterala a buclei prezente in coltul intern al ochiului, daca copilul isi freaca insistent ochii.

3

Postoperator: pozitia tubului siliconic in cele doua canalicule lacrimare.

Tubul siliconic este de obicei extras dupa 3 luni, daca copilul nu mai prezinta lacrimare. Extragerea firului siliconic se face cu usurinta, in cazul copiilor mai mari chiar in cabinet, dupa administrarea unor picaturi anestezice.

Recomand intubarea cu stent siliconic a canalului lacrimal ca fiind cea mai buna solutie in recidiva obstructiei  congenitale a canalului lacrimonazal.

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.
Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

0
Would love your thoughts, please comment.x