Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal la copil
Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal la copil

Foarte frecvent ma intalnesc in cabinetul meu cu nou-nascuti sau sugari care prezinta lacrimare la unul sau ambii ochi, asociata sau nu cu gene „lipite” in special dupa somn si/sau secretii muco-purulente.  In aceste situatii cel mai adesea e vorba de prezenta unui blocaj congenital al canalului lacrimal care impiedica scurgerea normala a lacrimilor spre nas.

Aproximativ 10% dintre copii se nasc cu aceasta conditie fie la un ochi, fie la ambii. In cazul celor mai multi copii, tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal nu este necesar deoarece acest blocaj se rezolva spontan sau cu ajutorul masajului local, in primele luni de viata.

 

Care e cauza blocajului?

Unii copii se nasc cu o membrana care acopera orificiul de deschidere al canalului lacrimal in nas si care nu s-a resorbit pana in momentul nasterii.

Altii se nasc cu o ingustare generalizata a ductului lacrimal (stenoza) sau foarte rar cu anomalii congenitale prin lipsa de dezvoltare a canalului si sau a canaliculelor lacrimale (agenezii).

Daca blocajul e prezent, ochiul va fi umed din cauza lacrimilor acumulate iar din sacul lacrimal apare o secretie de tip mucos.

Deseori, genele sunt lipite si adunate impreuna dupa somn si uneori apare si infectia ochiului si /sau pleoapelor.

 

Tratament

Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal nu este, de regula, prima mea optiune de tratament.

Cele mai multe blocaje de canal lacrimal se rezolva spontan pana la 9-12 luni daca lacrimarea e redusa si intermitenta.

In acest timp se recomanda ca ochiul sa fie mentinut curat si sa se realizeze zilnic, de 3-4 ori, masajul sacului lacrimal. Tehnica consta in aplicarea unei presiuni ferme cu un deget in coltul intern al ochiului chiar langa nas, apoi presiunea se exercita in jos.

Daca exista secretii abundente si purulente se prescrie tratament cu antibiotic picaturi. Aceste picaturi nu vor rezolva obstructia dar vor ajuta la disparitia secretiilor.

 

Sondajul caii lacrimale

Daca lacrimarea persista si sugarul are infectii repetate, se impune tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal.

Canalul lacrimal trebuie deschis cu o sonda metalica fina cu varf bont. Aceasta este introdusa cu delicatete prin sistemul de drenaj al lacrimilor  pentru a deschide blocajul.

Dupa perforare, se face o irigare a caii lacrimale cu o solutie salina pentru a ne asigura ca ductul este deschis.  Aceasta este o procedura chirurgicala care se practica in sedare sau anestezie generala, fara internarea pacientului.

Prin sedare moderata sau profunda, copilul este adormit in urma administrarii unor medicamente care asigura relaxarea, dar respira spontan in general, fara a avea nevoie de asistenta de la un ventilator. De obicei, procedura poate dura 10-20 minute.

Sondajul caii lacrimale nu beneficiaza  de anestezie locala nici chiar la adult, iar practicarea acestuia la copil in conditii improprii (in stare de trezire si imobilizat de mai multe persoane), pe langa durerea locala, creste riscul de perforare a structurilor invecinate deoarece manevra este foarte fina si nu poate fi facuta corect si complet in timpul miscarii (copilul se zbate, plange). In plus, dupa astfel de manevre efectuate fara sedare, un copil dupa varsta de 6-7 luni poate dezvolta „frica de doctor” printr-o trauma emotionala.

canal-lacrimo-nazal

 

Copilul lacrimeaza in continuare dupa primul sondaj. Ce-i de facut?

Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal efectuat inainte de 12 luni are o rata de succes de 90-95%.

Persistenta simptomelor – lacrimare constanta cu reinfectii sau lacrimare intermitenta – dupa 2-3 saptamani de la primul sondaj, poate avea mai multe cauze:

 • lipsa de perforare a membranei (sondaj facut partial sau doar irigarea cailor lacrimale fara perforare)
 • creearea unei cai false in timpul unui sondaj fara sedare, la un sugar mare
 • reinchiderea orificiului de drenaj
 • prezenta unei stenoze congenitale (ingustare a canalului)
 • inflamarea sau infectia severa a sacului lacrimal (dacriocistita cronica)

In functie de situatie, se decide un nou sondaj, sau se apeleaza la o alta procedura terapeutica pentru obstructia canalului lacrimal, intubarea canalului cu fir siliconic.

Aleg acest mod de rezolvarea a obstructiei daca un copil a avut unul sau doua sondaje in care suspicionez o cale falsa, o stenoza sau prezinta dacriocistita cronica. Frecvent varsta acestor copii la care intalnesc recidiva dupa sondaj e intre 1 si 3 ani.

Aceasta procedura consta in introducerea unui fir siliconic foarte fin, pe traiectul canalului lacrimal,  care va fi lasat pe loc timp de 3-6 luni. In felul acesta se favorizeaza mentinerea deschisa a orificiului de drenaj si vindecarea mucoasei canalului lacrimal. Firul siliconic se extrage cu usurinta, in cabinet, cu sau fara sedare usoara.

Intubarea canalului cu fir siliconic este o tehnica inovatoare minim invaziv, foarte eficienta si care nu modifica anatomia cailor lacrimale, pe care o practic de cativa ani, e de preferat ca prima intentie la copilul mic cu recidiva dupa sondaj, inainte de a apela la o chirurgie invaziva – dacriocistorinostomia – prin care se creeaza o cale de comunicare intraosoasa intre sacul lacrimal si nas, tehnica inca folosita de unii specialisti ORL pentru recidiva obstructiei, dar care trebuie rezervata celor cu anomalii severe de cai lacrimale (ex. lipsa canalului lacrimo-nazal)

Sper ca articolul meu sa va ajute sa intelegeti mai bine ce inseamna tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal. Daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa lasati un comentariu in randurile de mai jos!

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a canalului lacrimo-nazal.

Comentarii

Mihaela

2016-06-27 13:44:30 Răspunde

Buna ziua….am un bebelus de 6 luni si îi curg ochisorii inca de la nastere. Prezinta si secretii. Lacrimarea excesiva se produce in special afara in contactul cu lumina si vantul puternic. Am apelat la mai multi doctori care mi-au recomandat masaj si picaturi dar nu a avut nici o rezolvare problema persista…as dori sa stiu daca este prea devreme pentru a apela la desfundarea canalelor lacrimale?

  dr. Gabriela Birlea

  2016-07-05 09:29:23 Răspunde

  Buna ziua si bine ati venit!
  Dupa varsta de 6 luni, daca simptomatologia (lacrimare /secretii) este persistenta atat in interior cat si afara, se recomanda sondajul cailor lacrimale pentru a permite lacrimilor sa se scurga pe calea naturala. E necesar un consult prealabil pentru o discutie detaliata legata de procedura si tratamentul imediat postoperator.
  Pentru o programare, puteti scrie pe adresa office@provisual.ro sau telefona la 0733 93 94 03 | 0364 73 91 27 | 0733 96 00 35. Va astept cu drag!

m4d486@yahoo.com

2016-07-10 15:51:03 Răspunde

Buna ziua! Am o fetita de 8 luni, la 7 luni jumate am mers cu ea la medic pt efectuarea sondajului cailor lacrimale, ea avand probleme doar la ochiul stang. In fisa de obsevatie s-a specificat faptul ca acel canal este usor stenozat la intrarea in sac. Acum ochiul nu mai lacrimeaza si nici secretiile nu mai sunt abundente, dar uneori dupa ce doarme sau plange mai mult in coltul ochiului se mai strange putina secretie. Este normal? Cu timpul acel canal se va mari? Ce ar trebui sa fac?

Multumesc!

  dr. Gabriela Birlea

  2016-10-10 22:41:31 Răspunde

  Buna ziua, daca lacrimarea e doar intermitenta si foarte rar, probabil este vorba despre un canal permeabil. Puteti sa mai ajutati cu masaj local pana la varsta de un an.

alina-fildan@yahoo.com

2016-10-19 16:59:20 Răspunde

Am un baietel de 2 ani si 4 luni care are canalul infundat la un ochisor inca de la nastere,ce e de facut?

  dr. Gabriela Birlea

  2016-11-02 15:47:27 Răspunde

  Buna ziua,

  In cazul copiilor cu varsta peste 2 ani care au obstructie de canal lacrimal – cu sau fara sondaje efectuate anterior- procedura cea mai eficienta, simpla si cel mai putin invaziva consta in introducerea unui tub de silicon in canalul lacrimal. Acesta va permite vindecarea corecta a sistemului canalicular si disparitia simptomelor. Tubul siliconic se va extrage dupa o perioada de 1-3 luni.

  E necesar un consult prealabil in care se va stabili diagnosticul si veti primi toate detaliile legate de procedura.

an24a@yahoo.com

2016-11-26 16:21:48 Răspunde

Buna ziua! Am o fetita de 3 saptamani la care ii curge ochisorul drept de o saptamana si in coltul intern al ochiului i se formeaza o pelicula albicioasa care ii lipeste ochisorul. I-am curatat ochisorul de mai multe ori pe zi cu ser fiziologic si i-am pus cate-o picatura de maxitrol de 3 ori pe zi de 3 zile, dar nu vad nicio schimbare. Ce as putea sa mai fac sa nu mai aiba aceasta afectiune deranjanta?

Alin

2017-03-30 07:54:44 Răspunde

Buna ziua, pentru un copil de doi ani, dupa ce a avut doua dezobstructii de canal lacrimal ce fel de tub siliconic recomandati Masterka sau Ritleng ???
Va multumesc.

  dr. Gabriela Birlea

  2017-04-05 09:49:52 Răspunde

  Buna ziua, pentru a putea face o recomandare este necesara o consultatie.
  Pentru o programare, puteti scrie pe adresa office@provisual.ro sau telefona la 0364 73 91 27. Va asteptam!

Edina

2017-04-12 10:52:16 Răspunde

Bună ziua,am un băiețel de 6 săptămâni ,de la o săptămână are secretie galbenă la ochi si i se și lipesc din când in cand.Nu am observat sa-i curgă lacrimi pe față.Pana acum am folosit unguent kanamicina de 3x pe zi,5zile,si nettacin picături (momentan)de 5 zile.Ce imi recomandați sa fac?Sa merg la oftalmolog cu el?Până acuma doar medicul de familie la vazut.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

  dr. Gabriela Birlea

  2017-04-12 17:25:02 Răspunde

  Buna ziua, recomandarea mea este sa faceti o programare la medicul oftalmolog pentru a primi diagnosticul si tratamentul adecvat. O zi frumoasa!

Ana

2018-01-17 09:06:00 Răspunde

Buna ziua!Fetița mea are 2 ani și jumătate și are canalul lacrimal înfundat de la naștere. Am mers la medicul oftalmolog încă din prima zi,am incercat cu masaj,picături,dar fara rezultat.La 9 luni i s a făcut prima interventie,fara anestezie,dar fara rezultat.La 2 ani și jumătate,medicul a încercat din nou,de data asta cu anestezie,iar administrat picături,am făcut masaj,dar tot fara rezultat.Ce mi recomandați sa fac?Ochiul este in continuare lăcrimos,are secreții galbene și e iritata pielea din jurul ochiului.Multumesc!

  dr. Gabriela Birlea

  2018-01-17 12:41:48 Răspunde

  Buna ziua! In obstructia de canal recidivanta se indica pentru vindecare insertia temporara a unui tub de silicon in canalul lacrimal pe o perioada de 3 – 6 luni. La finalul acestei perioade, tubul de silicon se va extrage. Va recomand un consult de specialitate si o programare pentru interventie.

Diana

2018-02-13 11:53:30 Răspunde

Bună ziua, băiețelul meu are 11 luni și de la 3 luni jumate a început să îi curgă ochișorul stâng, obstructie canal lacrimal. Fiindcă avea și secreție, pediatrul ne-a recomandat să facem recoltare de secreție unde a ieșit streprococ hemophilus. De atunci la un interval de o lună-două problema revine și îi trece cu masaj și picături… am încercat Tobrex, tobradex, Azyter. La ultimul consult, oftalmologul ne-a dat Nostamine și Netildex. Ce șanse avem să treacă de la sine și să nu ajungem la intervenție chirurgicală ? Orice sfat este binevenit, deja e stresant pentru mine și supărător pentru bebe.
Vă mulțumesc

  dr. Gabriela Birlea

  2018-02-13 18:05:04 Răspunde

  Buna ziua! Este important sa stiti ca in obstructia de canal lacrimo-nazal la copil simptomele pot fi intermitente si mai ales episoadele de secretie oculara care pot sa raspunda temporar la tratamentul cu picaturi, dar ochiul ramane totusi mai umed din cauza ca problema obstructiei persista.

  Cand simptomele persista sau reapar, are indicatie pentru sondajul caii lacrimale unde se va stabili daca are membrana sau doar un canal mai ingust si inflamat ceea ce-l face mai putin functional pe partea respectiva.

  Sper ca v-am fost de ajutor, multa sanatate!

Cristina

2018-02-20 22:55:11 Răspunde

Hei , am vârstă de 20 de ani, am aceasta problema de la nastere . Am o singura intrebare , se mai poate face operația de desfundare a canalului lacrimogen la aceasta varsta , sau este prea tarziu ?

  dr. Gabriela Birlea

  2018-02-21 15:32:49 Răspunde

  In situatiile in care lacrimarea persista pana la varsta de adult exista suspiciunea unei anomalii congenitale a cailor lacrimale diferita de obstructia clasica intalnita la sugar. In urma unui consult de specialitate se poate stabili diagnosticul corect si ce fel de procedura e necesara pentru rezolvarea problemei.

Cristina Maria

2018-04-26 12:49:57 Răspunde

Buna ziua,am o fetiță de 3 luni cu pleoapa de jos băgată în interiorul ochiului ,am fost cu ea la doctor și a zis că are canalul lacrimogen infundat.Câteodată ii mai și lăcrimează,dar nu tot timpul.La 4 luni trebuie să mă duc cu ea sa ii desfunde canalul.Ce mă sfătuiți să fac?Mulțumesc !

  dr. Gabriela Birlea

  2018-04-26 15:26:20 Răspunde

  Buna ziua! Sunt 2 probleme pe care le sesizati dumneavoastra: pleoapa rasfranta si canalul lacrimal obstructionat, care pot avea acelasi simptom si anume lacrimarea. Pentru un diagnostic si un tratament adecvat e necesar un consult la specialistul in oftalmopediatrie.

BUSILA GABRIELA

2018-05-07 22:32:55 Răspunde

Buna seara.Am o problema cu băiețelul meu de 2 luni.De la nastere are o secretie purulenta la ambii ochi.I-am pus diverse picături :Tobrex,Netacin,Floxal + toaleta cu ser fiziologic si comprese sterile.Problema nu s-a rezolvat.Am mers la un cabinet particular de oftalmologie unde i s-a facut desfundare de canal lacrimal insa procedura a reusit doar la un singur ochi.La ochiul drept s-a încercat de 2ori si nu a mers .Doamna doctor ne-a spus ca sa mai venim o data sa mai incerce insa nu stiu ce sa fac.Ce îmi recomandați.Multumesc.

  ProVisual

  2018-05-08 13:29:08 Răspunde

  Buna seara! Recomandarea d-nei doctor Gabriela Birlea este sa asteptati 3-4 saptamani dupa ultimul sondaj, timp in care sa continuati cu igiena perioculara si masaj corect hidrostatic. Apoi necesita o evaluare in vederea unei proceduri de sondaj in analgosedare sau insertie de tub siliconic. In clinica ProVisual d-na doctor Gabriela Birlea, medic chirurg oftalmolog, efectueaza acest tip de proceduri intr-o sala de operatii dotata la standarde europene. Pentru programare, va rugam sa accesati pagina de Contact sau sa sunati la numarul de telefon 0364 73 91 27.

Nicoleta Saceanu

2018-07-09 13:13:56 Răspunde

Buna ziua!
Acum 2 saptamani am avut o interventie chirurgicala pt deblocarea canallului lacrimal la ambii ochi la baietel de 1 an si 3 luni. Nu am fost chemati pt un nou control post operatie.
Ni s a dat tratament cu netacin si netildex si ni s a recomandat masaj.
Nelamurirea.mea ar fi urmatoarea: la ochiul stang nu a mai avut nimic inca de la operatie, insa la.ochiul.drept inca mai lacrimeaza putin atunci cand il masez si pe parcursul zilei se.mai umezeste si mai are cate o lacrima in coltul.ochiului.
Si cand plange, ochiul.drept imediat se uda si curge pe cand stangul nu chiar asa repede.
Acum ni s a recomandat o saptamana, seara, o picatura de optiser.
Avand in vedere cele expuse ar fi necesara o reevaluare? Asta inseamna ca pt ochiul drept nu a avut un succes total interventia?
Mii de multumiri

  dr. Gabriela Birlea

  2018-07-11 12:39:49 Răspunde

  Buna ziua, intervalul la care se poate stabili dacă e vorba de recidiva este de o luna de la efectuarea interventiei. Daca se va dovedi ca este vorba de o recidiva se recomanda insertia unui tub de silicon pentru lărgirea canalului. Pentru o evaluare in clinica noastra la Dr Birlea Gabriela – medicul oftalmolog pediatru- puteti apela 0364 739 127.

Tudor Andreea

2018-08-01 17:14:21 Răspunde

Buna ziua. Am un băiețel de doua luni și de la doua săptămâni de viață a începu să îi lăcrimeze ochiul stâng și să aibă o secreție gălbuie…La sfatul medicului pediatru i-am pus picături TOBREX și masaj local dar nu am văzut niciun rezultat. Însă am observat că acum nu lăcrimează mereu. Sa continui cu masajul? Ce mă sfătuiți?

  dr. Gabriela Birlea

  2018-08-03 09:28:26 Răspunde

  Buna ziua,
  sugestia noastra este sa continuati masajul 1- 2 saptamani de 3-4 ori pe zi presand ferm cu un deget coltul intern al ochiului chiar langa nas apoi continuati presiunea in jos. Daca situatia nu se imbunatateste recomandarea este sa fiti consultati de un specialist.
  Daca putem sa mai ajutam va stam la dispozitie.

Maria morar

2018-09-12 11:27:20 Răspunde

Bună ziua.am un copil de 2 ani și 7 luni același problema cu ochiul are canalul înfundat, am fost la oftalmologie cu el mi sah pus ca trebuie operația dar nu știu unde sa ma duc cu el.Va rog o recomandare

  dr. Gabriela Birlea

  2018-09-12 14:35:58 Răspunde

  Buna ziua,
  in functie de zona in care locuiti va recomandam sa gasiti un medic la care sa aveti acces usor si ulterior operatiei pentru monitorizarea pacientului. Clinica noastra este localizata in Cluj Napoca- facem astfel de interventii in conditiile in care medicul nostru recomanda interventia chirurgicala – in cazul in care locuiti in oras sau in zona aceasta poate fi o optiune.Daca putem sa va mai ajutam nu ezitati sa ne scrieti.

Major Erika

2018-09-23 17:25:29 Răspunde

Buna ziua! Am un baiat de 5 ani si ochiul are canal infundat. Este recomandat tub de silicon inainte de iarna? Nu iese de acolo daca va fi racit si curge prea tare nasul? Multumesc!

  dr. Gabriela Birlea

  2018-09-24 11:50:06 Răspunde

  Buna ziua, va recomandam sa faceti interventia de introducere a tubului de silicon cat mai repede. Nu este recomandabil sa amanati (din orice motiv inclusiv cel sezonier) intrucat riscati ca problema sa recidiveze , copilul fiind destul de mare.

Kun Timea Kincső

2019-01-25 17:21:45 Răspunde

Buna ziua, am un baietel(nou-nascut) de 2sapt si cam de 1 sapt de cand suntem acasa ne luptam cu secretia alb-galbuie si i se lipesc ochii de fiecare data cand doarme folosim iridium! niste servetele umede parca acuma nu sunt asa de multe dar tot mai avem si mai ales cand plange se si produce imediat! intrebarea mea este putem sa mergem mai departe cu servetelele umede scapam candva? sau necesita un consult si sa venim la cabinet? va mtumesc anticipat!

  ProVisual

  2019-01-28 17:39:30 Răspunde

  Buna ziua, e dificil (aproape imposibil) sa facem o recomandare care sa va ajute avaind in vedere varsta micutului si decrierea pe care ne-ati facut-o. In cazul in care secretiile continua, sfatul nostru e sa apelati la un specialist – evident si noi va stam la dispozitie.

Cristiana

2019-05-01 23:53:45 Răspunde

Buna ziua,urmeaza sa facem si noi opratia de obstructie a canalului lacrimal,bebe avand 1 an si 8 luni. Exisa riscuri pt copil in timpul
anesteziei sau dupa? Ii poate afecta vederea pe viitor daca amanam operatia? Poate recidiva aceasta problema sau ii poate afecta vederea? Multumesc

  ProVisual

  2019-05-02 16:33:16 Răspunde

  Buna ziua,
  Dezobstructia canalului lacrimal este o interventie cu riscuri minime din punct de vedere al procedurii in sine , mai ales daca e facuta corect cu copilul adormit ( sedare profunda) . Amanarea interventiei pana la varsta aceasta ( 1 an si 8 luni ) sau mai incolo nu are vreo baza medicala serioasa dar este insotita de riscul recidivei de peste 10-20 % la copii care sunt amanati dupa varsta de un an si chiar mai mare la copiii care sunt amanati mai mult timp , astfel incat in cazul recidivei e necesara o noua interventie de inserare a unui tub siliconic. Sfatul meu e sa rezolvati situatia cu un expert in oftalmologie pediatrica cu experienta in problema aceasta.

Buhaiescu Catalina

2019-05-10 19:32:59 Răspunde

Buna ziua! Am o fetita de 9 luni ce a avut obstructie canal lacrimal bilateral si la un ochi a avut un chist de canal lacrimal( a aparut la aproximativ 2 saptamani de la nastere, era mic , nu modifica structurile din jur, tegumentele erau normal colorate, nu se remitea la presiune)..la 2 luni s-a efectuat o prima dezobstrucție, moment in care chistul a devenit evacuabil, periodic se acumula secretie la nivelul lui pe care o putea evacua fie la exterior fie pe canal, insa inca exista lacrimare excesiva si secretie puruluenta. A urmat o a doua dezobstructie in urma careia nu am mai putut realiza evacuare “chistului” catre canal ci doar la exterior. Momentan fetita are o rinita viarala cu multe secretii nazale iar chistul s-a marit (aprox 1cm)( de cand a aparut rinita) fara a modifica structurile din jur inca ( se simte la palpare doar si usor sesizabil vizual), dar nu se mai evacueza nici la exterior. Intrebarea mea este daca are rost sa mai astept o dezobstructie spontana, sau sa trec direct la stenturile de silicon si daca cavitatea restanta a chistului necesita o terapie specifica. Va multumesc frumos!

  ProVisual

  2019-05-13 08:16:38 Răspunde

  Buna ziua,
  Probabil ca e vorba de o dacriocistita cronica cu dilatarea sacului lacrimal și nu un chist real. Dupa 2 sondaje cu recidiva e necesar fie intubația cu Silicon fie o procedura mai complexa care deschide canalul lacrimal. Va recomandam un consult la un specialist de cai Lacrimale care poate efectua procedura in anestezie generală.

Florina

2019-05-12 20:57:44 Răspunde

Bună seară!Am si eu o intrebare .Am un bebe de 8 luni si urmeaza sa i fac interventiea chirurgicala obstructie Canal lacrimo-nazal.se tine internat bebe daca o sa i faca anestezie totală??.Vă Mulțumesc Frumos

  ProVisual

  2019-05-13 08:16:06 Răspunde

  Buna ziua, in general astfel de interventii se fac in regim ambulatoriu : adica dupa interventie (si dupa un timp in care pacientul isi revine din anestezie) pacientul poate pleca acasa (nu e nevoie de internare pana a doua zi).

Irina

2019-07-25 09:24:38 Răspunde

Buna ziua! Urmeaza sa facem obstructia canalului lacrimal dar bebe este putin racit,are mucisori.este vreo problema in a efectua operatia?

  ProVisual

  2019-07-25 11:46:56 Răspunde

  Buna ziua, recomandarea noastra este sa va adresati medicului care urmeaza sa faca interventia intrucat acesta detine toate informatiile de specialitate pentru a va sfatui cel mai bine.

David Dumitru

2019-07-28 11:45:49 Răspunde

Bună ziua!
Vă ror să îmi spuneți dacă la clinica dvs se fac intervenții și la persoane adulte.
Am vârsta de 63 de ani și am probleme cu canalele lacrimale la un ochi de aproximativ 5-7 ani. La un consult oftalmologic în urmă cu câțiva ani, doctorul a făcut o ușoară încercare de desfundare a canalului dar nu a reușit. Mi-a spus că se poate rezolva printr-o intervenție chirurgicală dar că există riscul spargerii canalului și generarea ulterioară de infecții repetate. Am renunțat atunci, dar văzând site-ul dvs și comentariile, înțeleg că este posibilă o intervenție chirurgicala dar nu știu dacă se mai poate la vârsta mea și la ce clinică.
Multumesc mult!

  ProVisual

  2019-07-29 16:25:06 Răspunde

  Buna ziua,
  In funcție de complexitatea problemei se poate face o intervenție doar la nivelul cailor Lacrimale sau o operație care necesita realizarea comunicării -intre calea Lacrimala și nas.
  Pentru stabilirea diagnosticului și a procedurii aveti nevoie de un consult la cei cei doi medici din echipa care se ocupa de astfel de probleme: întâi la oftalmolog apoi la orl-ist dacă e cazul.

Lasa un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.