Pozitia vicioasa a capului (torticolis) de cauza oculara: cauze si tratament

Pozitia vicioasa a capului (torticolisul) de cauza oculara poate trece neobservata. Prezenta unei pozitii anormale a capului la un copil s-ar putea sa nu le sugereze parintilor acestuia existenta unei probleme vizuale, mai ales daca aceasta pozitie e una subtila sau nu e permanenta.

Prezenta unei pozitii anormale a capului la un copil s-ar putea sa nu le sugereze parintilor acestuia existenta unei probleme vizuale, mai ales daca aceasta pozitie e una subtila sau nu e permanenta.

Cuvantul provine din latinescul “tortus collum” adica rasucirea gatului, ceea ce antreneaza o pozitie anormala a capului. Copilul nu va tine capul drept atunci cand priveste inainte, fie permanent, fie in anumite circumstante.

Cauzele pozitiei vicioase a capului

Trebuie retinut faptul ca in 80% din situatii, pozitia vicioasa a capului la copil, are o cauza oculara (torticolis ocular).

Copilul adopta o astfel de pozitie a capului din doua motive: fie nu poate misca ochii intr-o anumita directie si va privi in directia opusa, fie este mai confortabil sa priveasca in directia aleasa deoarece performanta lui vizuala este mai buna, sau evita o vedere dubla.

Acest torticolis ocular trebuie diferentiat de cauze locale precum contracturi ale muschilor gatului ca urmare a unor pozitii vicioase in viata intrauterina, a unui traumatism la nastere (torticolis obstetrical) sau a unor afectiuni musculoscheletale.

Alte cauze de pozitie vicioasa a capului sunt: scaderea auzului pe o parte si mult mai rar o hernie diafragmatica.

Torticolisul ocular il intalnim in diverse tipuri de strabism (strabism vertical, paralizii oculomotorii, sindroame congenitale), nistagmus ocular (“ochi jucausi”), ptoza palpebrala, vicii de refractie necorectate si ambliopie sau „ochiul lenes”.

Unele din aceste situatii sunt sesizate de parinti, dar altele pot trece neobservate fiind bine „ascunse” de pozitia anormala a capului. Pozitiile pe care copilul le poate adopta pentru „a-si corecta” problema sunt diverse: capul inclinat spre unul din umeri, fata intoarsa spre dreapta sau spre stanga, capul “dat pe spate” cu barbia ridicata privind „printre gene”, sau cu barbia in piept privind in sus.

Cand se poate instala pozitia vicioasa a capului?

Aparitia torticolisului depinde de afectiunea oculara care l-a generat.

In unele situatii poate sa apara inainte de varsta de 6 luni, dar cel mai adesea e sesizat de catre parinti dupa ce copilul va sta in sezut sau va incepe sa mearga.

Exista situatii in care astfel de copii sunt tratati prin gimnastica medicala pentru contracturi musculare la nivelul muschilor gatului, fara a se recunoaste cauza oculara a torticolisului.

Alteori, torticolisul este remarcat mai tarziu, datorita caracterului variabil fiind prezent in functie de necesitatile vizuale sau de starea de odihna si oboseala. Cand copilul doreste sa fixeze mai atent o tinta (un obiect mic, o persoana necunoscuta, sau priveste la TV) el poate sa incline sau sa intoarca capul mai mult.

Cum se trateaza pozitia vicioasa a capului?

Tratamentul se adreseaza afectiunii oftalmologice care a cauzat torticolisul si poate fi de tip chirurgical in strabisme, ptoza palpebrala sau ochelari asociat cu recuperare vizuala in ambliopie.

Daca aceasta afectiune oftalmologica este tratata corect si la timp, va duce la disparitia torticolisului.

O pozitie vicioasa a capului care persista timp indelungat (ani de zile) determina deformari ale coloanei cervicale, contracturi ale muschilor gatului sau asimetrii faciale ireversibile. Aceste sechele pot mentine un cap inclinat anormal chiar si dupa rezolvarea problemei oculare.

Gabriela Bîrlea – Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Setări cookie box