Cataracta congenitala: cauze, diagnostic, tratament

Cataracta congenitala poate debuta foarte devreme, inca din perioada de sugar, si este extrem de important sa fie diagnosticata la timp, inainte de a produce pagube ireversibile.

Cataracta sau opacifierea cristalinului (lentila intraoculara) este o afectiune frecvent intalnita la persoanele in varsta, iar extragerea cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un implant artificial poate restabili in totalitate vederea.

In cazul copiilor, aparitia cataractei inca din perioada de nou-nascut sau in primii ani de viata, are implicatii vizuale importante deoarece survine intr-un moment de imaturitate vizuala cand sistemul vizual la nivel cerebral este in proces de dezvoltare.

Cristalinul opac impiedica transmiterea adecvata a stimulului vizual catre retina si apoi prin nervii optici catre centrii nervosi din creier astfel incat perceptia imaginii pe care o „memoreaza” creierul va fi una neclara, inadecvata, rezultand intr-o acuitate vizuala scazuta greu de recuperat in lipsa unui tratament precoce si adecvat.

De ce apare cataracta la varsta mica ?

Cataracta congenitala poate fi unilaterala (prezenta la un singur ochi) sau bilaterala ( la ambii ochi).

In peste 60 % din cataractele bilaterale cauza nu poate fi depistata, in o treime din cazuri are caracter ereditar, fiind prezenta si la alti membri ai familiei, doar in 10% din cazuri se asociaza cu boli sistemice – metabolice (galactozemia, hipoglicemia, diabet s.a.), endocrine (hipoparatiroidism), boli cromozomiale (sindrom Down), anomalii ale colagenului (sindrom Marfan), anomalii craniofaciale, infectii materne in perioada graviditatii (rubeola, citomegalovirus, varicela, sifilis, toxoplasmoza).

Cataracta unilaterala poate fi cauzata de anomalii de dezvoltare locala a cristalinului (lenticonul posterior) sau prezenta vitrosului primitiv.

Cand suspectam prezenta cataractei la copilul sugar?

Nu intotdeauna sunt semne evidente ale prezentei cataractei pe care parintii le-ar putea sesiza de timpuriu precum ar fi coloratia in alb a pupilei. De cele mai multe ori exista semne indirecte care ridica suspiciunea unei vederi scazute pe unul sau ambii ochi.

Incapacitatea de a urmari si fixa obiecte din jur sau aparitia nistagmusului (ochii jucausi) la un sugar de 3 luni pot fi cauzate de prezenta cataractei congenitale bilaterale. Cataracta monolaterala poate ramane „ascunsa” un timp mai indelungat, fiind de cele mai multe ori depistata cand se asociaza si strabismul pe ochiul afectat.

Astfel se impune un consult oftalmologic timpuriu daca in familie se cunosc cazuri de cataracta congenitala, daca mama a avut o boala infecto-contagioasa in sarcina, sau parintii constata modificari ale reflexului rosu pupilar (asa numitul aspect de “ochi rosii” in fotografiile cu blitz).
Prezenta cataractei poate fi depistata cu usurinta chiar la nou-nascut printr-un examen clinic oftalmologic ce urmareste vizualizarea fundului de ochi cu oftalmoscopul direct si prezenta reflexului pupilar rosu. La copilul mai mare de un an, examinarea la biomicroscop aduce informatii despre localizarea, marimea si densitatea opacitatilor.

Cand trebuie operata cataracta la copilul mic?

Opacitatile cristaliniene situate in axul vizual, mai mari de 3 mm si care impiedica vizualizarea retinei la examenul fundului de ochi trebuie indepartate chirurgical cat mai repede posibil dupa depistarea lor.

O astfel de cataracta prezenta la un nou-nascut necesita tratament chirurgical in primele saptamani de viata. Tehnicile chirurgicale actuale permit o chirurgie impecabila dar care instituita prea tarziu duce la rezultate vizuale slabe.

Toti copiii operati de cataracta la varsta mica necesita urmarire periodica riguroasa. Ei nu trebuie neglijati sub impresia unei operatii reusite din punct de vedere tehnic. Implantul de cristalin artificial la varsta mica (<1 an) se asociaza cu risc de aparitie a cataractei secundare si a instalarii miopiei in raport cu modificarea lungimii axiale a globului ocular la aceasta varsta.

Recuperarea vizuala trebuie instituita imediat postoperator, prin prescrierea de ochelari pentru corectia viciilor de refractie restante sau a diferentelor de dioptrii intre cei doi ochi, cat si prin tratament de dezambliopizare intensa (acoperirea „ochiului bun”) in cazul cataractei congenitale unilaterale.  

Dr. Gabriela Birlea

Gabriela Bîrlea – Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.



Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

#000000

X