Operatii Strabism Cluj Copii si Adulti

Chirurgia strabismului este oportuna inca din primii doi ani de viata, in cazul strabismului congenital, si la orice varsta in cazul strabismului la adulti. In opinia mea, nu este niciodata prea devreme sa tratam strabismul la copii si tin sa subliniez ca este esential sa se intervina cat mai devreme. In ceea ce ii priveste pe adultii cu strabism, acestia nu trebuie sa se resemneze: operatia de strabism se poate realiza la orice varsta adulta.

In cei peste 15 ani de cand tratez si efectuez operatii de strabism la copii si adulti am invatat ca exista o serie de intrebari pe care toti parintii copiilor cu strabism congenital sau dobandit si adultii cu strabism netratat sau tratat incorect in copilarie si le pun, invariabil.

Voi raspunde acestor intrebari si aici, in speranta ca raspunsurile mele va vor fi de ajutor.

Operatia de strabism – singura solutie?

Corectia chirurgicala a strabismului este doar o etapa a unui tratament mai complex care poate include:

   • Corectie optica (ochelari)
   • Exercitii ortoptice
   • Lentile prismatice
   • Tratamentul ambliopiei (acoperirea ochiului fixator pentru a antrena vederea ochiului mai slab vazator)
   • Tratamentul altor probleme ce se pot asocia cu strabismul (ptoza palpebrala, cataracta congenitala etc.)

Tin sa subliniez faptul ca nu este niciodata prea devreme pentru a adresa problema strabismului catre un specialist strabolog, care va face o evaluare completa, un diagnostic corect si o strategie de tratament adecvata si specifica pacientului.

Scopul tratamentului in strabismul diagnosticat la timp este de a imbunatati alinierea ochilor, astfel incat ochii sa lucreze impreuna (sa se obtina vederea binoculara).

Cand se recomanda operatia de strabism?

In cazul copiilorcorectia chirurgicala a strabismului este indicata dupa rezolvarea problemelor asociate (cel mai frecvent fiind vorba de vicii de refractie si/ sau tratamentul ambliopiei – imbunatatirea vederii ochiului mai slab vizual), si daca deviatia strabica persista in timpul purtarii ochelarilor cu dioptrii adecvate.

La adultiochii pot fi aliniati chirurgical la orice varsta. Operatia ar trebui considerata o optiune de tratament cand calitatea vietii pacientului este afectata de un simptom dizabilitant precum diplopia. In cazul strabismelor necorectate din copilarie, alinierea ochilor prin chirurgie va avea un impact pozitiv semnificativ din punct de vedere social si personal.

Care este varsta optima pentru operatia de strabism la copil?

Strabismul congenital, cu debut sub varsta de 6 luni, trebuie, in cele mai multe situatii, corectat chirurgical cat mai devreme inaintea varstei de 2 ani. Alinierea ochilor in aceasta perioada creste sansa reeducarii vederii binoculare – capacitatea creierului de a analiza si integra imaginile  transmise simultan de cei doi ochi, mai simplu spus ofera premisa ca ochii sa lucreze impreuna si nu alternativ.

Pentru strabismul cu debut in copilaria mica, intre 1-3 ani, operatia se indica atunci cand alte metode de tratament au fost epuizate – ochelari, ocluzie.

In ce consta procedura chirurgicala?

Operatia pentru corectia strabismului presupune o tehnica clasica de abordare a muschilor extraoculari, fara utilizarea “laserului”, cu ajutorul caruia se pot trata alte afectiuni oftalmologice – de exemplu corectarea dioptriilor prin utilizarea laser excimer-ului.

Personal, in operatiile de strabism folosesc o tehnica chirurgicala inovatoare ce presupune incizii mici de cativa mm, ascunse sub pleoapa, astfel incat nu sunt vizibile postoperator, iar vindecarea se realizeaza rapid prin cicatrici fine, estetice.

Operatia se poate realiza doar la un ochi, pe unul sau mai multi muschi extraoculari, sau de cele mai multe ori la ambii ochi, daca strabismul este alternant, desi parintii sau pacientul sesizeaza devierea mai frecventa a unui ochi.

Procedurile chirurgicale pot fi de:

   • Slabire a unui muschi hiperactiv – efect obtinut prin mutarea insertiei mai posterior pe suprafata globului ocular (recesie)
   • Intarire a muschiului hipoactiv – prin scurtarea/ avansarea acestuia cativa mm in functie de gradul deviatiei strabice

Procedura chirurgicala se realizeaza in afara globului ocular, deci nu sunt abordate structuri din interiorul ochiului responsabile de calitatea vederii precum retina, cristalinul etc.

Prin urmare, vederea pacientului nu este modificata prin aceasta operatie, la fel cum nici nevoia de ochelari nu este inlaturata.

Este nevoie de mai multe interventii chirurgicale?

Din experienta acumulata in cele peste 1500 de operatii de strabism efectuate, majoritatea pacientilor operati obtin o aliniere foarte buna a ochilor printr-o singura interventie chirurgicala.

Exista situatii precum unghiul mare de deviatie strabica, ambliopia, strabismele congenitale sau cele paretice,  in care alinierea corespunzatoare a ochilor necesita mai mult de o interventie chirurgicala pentru corectarea corespunzatoare a unghiului de deviatie. Aceste interventii sunt etape seriate ale aceluiasi tratament, si nu reprezinta un esec al primei interventii.

Care sunt riscurile si complicatiile unei operatii de strabism?

Operatia se realizeaza in anestezie generala, in conditii de maxima securitate si perfecta sterilitate. Teoretic, in orice interventie chirurgicala, deci si in cazul unei operatii de strabism, exista riscuri legate de anestezie si operatie, asupra carora pacientii trebuie informati in cadrul consultului preoperator. In strabism exista riscuri minime in ceea ce priveste o vedere dubla postoperatorie dar tranzitorie, supra sau sub corectia unghiului de deviatie, inflamatii sau infectii postoperatorii.

Printr-o tehnica operatorie corecta, pacientului i se asigura atat reducerea semnificativa a disconfortului postoperator, cat si o vindecare si integrare rapida in mediul sau de activitate.

Urmarirea pacientului dupa operatia de strabism

Poate la fel de importanta ca interventia chirurgicala in sine este evaluarea rezultatului postoperator. Realizez aceasta evaluare a pacientilor mei la 6-8 saptamani de la operatie, cand se apreciaza exact alinierea ochilor obtinuta prin chirurgie.

In functie de caz, voi indica in continuare pacientilor mei modificarea corectiei optice (ochelari), continuarea tratamentului de dezambliopizare prin purtarea ocluzorului sau necesitatea altor terapii pentru intarirea efectului operatiei si reeducarea vederii binoculare.

Acestea sunt cele mai frecvente intrebari pe care le aud de la pacientii mei in ceea ce priveste chirurgia strabismului. Daca aveti si alte intrebari despre operatia de strabism, nu ezitati sa mi le adresati intr-un comentariu.

Gabriela Bîrlea – Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro