Dacriocistita Lacrimarea Excesiva la Adulti

Dacriocistita: lacrimarea excesiva la adult

Dacriocistita este in multe situatii cauza pentru lacrimarea permanenta, excesiva la adulti. Definita ca inflamarea si/ sau infectia sacului lacrimal, ca urmare a obstructiei de canal lacrimo-nazal pe fondul unor traumatisme, infectii, inflamatii, tumori, dacriocistita este neplacuta si adesea dureroasa. In forma acuta, se trateaza cu antibiotic. Pentru dacriocistita cronica tratamentul este chirurgical, cu 90% rata de succes.

Cat de neplacuta poate fi lacrimarea excesiva, continua, fara voia pacientului? Ea poate fi declansata de blocarea scurgerii lacrimilor prin canalul lacrimonazal. Pe langa implicatiile medicale ale acestui proces, cum ar fi inflamarea si / sau infectia sacului lacrimal dacriocistita – pacientul are un real disconfort vizual din cauza perdelei de lacrimi care ii tulbura vederea, dar si o scadere a calitatii vietii.

Lacrimile sunt produse de glanda lacrimala situata in unghiul superoextern al orbitei anterioare. Lacrimile umezesc ochii si sunt conduse prin clipit printr-un sistem de drenaj (puncte lacrimale, doua  canalicule, sacul si canalul nasolacrimal) catre cavitatea nazala.

Obstructia de canal lacrimo-nazal,adica blocarea sistemului de scurgere a lacrimilor, este localizata la nivelul sacului lacrimal sau mai jos pe canalul lacrimal.

Lacrimile se acumuleaza in sac si determina inflamarea mucoasei, productia de mucus si acumularea de microrganisme si resturi celulare ce intretin inflamatia si infectia la acest nivel.

Cauzele obstructiei de canal lacrimo-nazal

 • Infectii si inflamatii repetate ale ochilor (ex. conjunctivite virale), nasului, canalului nazolacrimal
 • Traumatisme ale fetei in zona nasului si orbitei
 • Tumori cu localizare in sacul lacrimal, nas sau sinusuri
 • Diverse medicamente topice ocular

Simptomele obstructiei de canal lacrimo-nazal

 • Ochi inlacrimat (epifora) –  lacrimile stagneaza la suprafata ochiului si se scurg continuu pe obraz
 • Durere in coltul intern al ochiului, cu iradiere uneori in spatele ochiului
 • Vedere incetosata
 • Exprimarea de mucus sau puroi prin presarea sacului lacrimal

Cum se stabileste diagnosticul obstructiei de canal lacrimo-nazal

 • Este necesar un examen clinic ocular care va exclude alte cauze oculare care determina lacrimarea. De asemenea, prin examinare cu biomicroscopul, se vor exclude blocajele punctelor lacrimale, asa numitele stenoze de punct lacrimal
 • In cabinet se va efectua un test de spalare a cailor lacrimale care stabileste daca blocajul este complet sau partial si nivelul la care se situeaza blocajul
 • In anumite cazuri specifice, medicul poate indica examinarea radiologica (prin tomografie computerizata) a zonei osoase a canalului lacrimal. Procedura se poate efectua cu sau fara substanta de contrast, dupa caz

Obstructia de canal lacrimo-nazal poate conduce la afectiunea numita dacriocistita. La adult, dacriocistita tinde sa se manifeste in forma acuta sau cronica.

In dacriocistita acuta, blocarea sacului lacrimal este temporara, se manifesta cu edem, roseata, durere si exprimarea de puroi la nivelul sacului lacrimal. Pacientul se prezinta de regula devreme la oftalmolog iar tratamentul antibiotic adminstrat general si local sub forma de picaturi poate duce la remisie completa si redeschiderea canalului lacrimal.

Daca nu se produce redeschiderea completa a canalului, se instaleaza dacriocistita cronica care duce la ingustarea permanenta sau osificarea canalului nasolacrimal. Uneori instalarea obstructiei se realizeaza treptat fara semne zgomotoase iar pacientul nu face legatura directa cu un episod infectios anterior. Simptomul principal este lacrimarea intermitenta, dar care ulterior devine constanta si suparatoare.

In aceasta situatie, tratamentul este doar chirurgical si consta in dacriocistorinostomie

Procedura consta in realizarea unei comunicari noi intre sacul lacrimal si cavitatea nazala, astfel incat sa fie ocolita zona blocata a canalului lacrimal. Dupa realizarea orificiului de drenaj , canaliculele lacrimale si sacul lacrimal se protezeaza cu fir de silicon astfel incat sa permita mentinerea deschisa a comunicarii nou formate pana la vindecare. Firul siliconic este extras apoi dupa cateva saptamani.

In clinica Provisual, dacriocistorinostomia se realizeaza pe cale endoscopica cu abord prin cavitatea nazala fiind realizata in echipa de un medic chirurg ORL-ist si un oftalmolog cu pregatire in abordul cailor lacrimale.

Beneficiile metodei constau în faptul că nu există incizie sau cicatrice externă și cicatrizarea este mult mai rapidă decât în cazul metodei clasice. Rata de succes a acestei intervenţii se apropie de 90%.

Dacriocistita, in forma ei acuta, este o afectiune tratabila fara a fi necesara interventia chirurgicala. Prezentati-va de urgenta la un medic oftalmolog specializat in probleme ale cailor lacrimale, inainte ca problema sa se cronicizeze.

Dr. Gabriela Birlea,

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg

Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

0
Would love your thoughts, please comment.x