ticurile la copii

Ticurile la copii – ce sunt si cum se trateaza?

Ticurile la copii |Ce sunt  si cum se manifesta?

Ticurile la copii pot varia de la un clipit abia vizibil al ochilor pana la o suferinta serioasa si invalidanta. Ticurile la copii pot fi motorii sau vocale, simple sau complexe, tranzitorii sau cronice.

Ticurile motorii sunt miscari bruste si rapide care pot cuprinde diverse grupe musculare. Ele sunt scurte si repetitive, desi neritmice si apar de obicei in serie. Cele simple pot consta in miscari la nivelul fetei, cum ar fi clipitul sau grimasele. Cele complexe pot implica mai multe grupe musculare de la nivelul membrelor sau torsului (sarituri, rasuciri etc.). Uneori, ticurile motorii complexe se pot prezenta sub forma unor gesturi obscene sau chiar sa contina un element de autoagresiune (loviri ale capului). In alte cazuri, persoana afectata se simte obligata sa repete sau sa imite miscarile observate la altii.

Ticurile vocale sunt emisii de sunete, zgomote, cuvinte sau propozitii. Cele simple pot fi sunete de genul tusitului, dresului vocii, curatatul gatului, suieraturi sau chitaituri. Cele mai complexe pot ajunge pana la propozitii intregi, in cazuri rare cu caracter obscen.

Atunci cand se asociaza ticurile motorii multiple cu cel putin un tic vocal in paralel sau care sa fi fost prezent candva in trecut, afectiunea poarta denumirea de sindrom Tourette.

Se estimeaza ca intre 4% si 12% dintre toti copiii sufera de ticuri la un moment dat in dezvoltarea lor. Aproximativ 3%-4% sunt afectati de ticuri cronice iar 1% au sindrom Tourette. Baietii sunt afectati de 3-4 ori mai des dacat fetele.

 

Ticurile la copii |Cauze si evolutie in timp

Nu s-a gasit o cauza primara pentru ticurile la copii, dar se considera ca acestea sunt rezultatul interactiunii dintre factori genetici, neurobiologici, psihologici si de mediu.

Cel mai frecvent, ticurile la copii apar intre 6 si 8 ani. In mod tipic, primul simptom este un tic motor simplu la nivelul fetei. Cu timpul, ele se extind la nivelul umerilor, extremitatilor si torsului. Adesea, ticurile vocale apar la 2-4 ani de la debutul ticurilor motorii.

In majoritatea cazurilor, ticurile la copii variaza in timp, in ceea ce priveste localizarea, complexitatea, tipul, intensitatea si frecventa. Simptomele se accentueaza in timpul adolescentei dar pe masura ce  copiii devin adulti tineri, de multe ori, ticurile remit (pana la 50%-70% din cazuri. In cazul sindromului Tourette un procent mai redus din cazuri au o remisiune spontana.

In jurul varstei de 10-11 ani, copiii incep sa descrie o senzatie premonitorie (ca o tensiune, gadilare sau mancarime in zona musculara afectata) inainte de aparitia ticurilor.

Copiii mai mari si adolescentii pot sa invete sa suprime pentru un timp ticurile, uneori chiar si timp de cateva ore dar dupa aceste perioade de control, simt nevoia sa le manifeste cu o intensitate crescuta. De exemplu acei copii care isi suprima ticurile cand se afla la scoala, este posibil sa prezinte mai multe ticuri dupa ce se intorc acasa.

 

Ticurile la copii | Diagnosticul afectiunii

Pentru ticurile la copii, diagnosticul se stabileste clinic, adica se bazeaza pe simptomele observate. La inceput, se recomanda de obicei si un consult neurologic (eventual EEG) in vederea excluderii unor cauze de aceasta natura.

 

Ticurile la copii |Tratament

In cazurile usoare sau tranzitorii psihoeducatia este suficienta iar o atitudine de genul “asteapta si vezi” poate fi adecvata. In cazurile mai severe, cu o afectare semnificativa a functionarii copilului sunt necesare masuri suplimentare. Existe doua tipuri majore de interventie: metode psihosociale si medicatia.

Ca metode psihosociale s-a incercat folosirea mai multor tehnici, cum ar fi cele in care se incearca cresterea constientizarii ticurilor si a senzatiilor ce le acompaniaza cu instruirea ulterioara a copilului de a rezista tentatiei de a produce ticul concomitent cu tensionarea musculaturii opuse celei care produce miscarea in tic. La acestea se asociaza tehnici de relaxare, suport emotional si social.

Tratamentul medicamentos singur sau asociat psihoterapiei se recomanda atunci cand exista un disconfort subiectiv marcat (durerea musculara), cand apar dificultati sociale, probleme emotionale sau o afectare semnificativa a functionarii scolare. Exista mai multe tipuri de substante disponibile care pot fi folosite in tratamentul ticurilor iar medicul impreuna cu apartinatorii decid care este cea potrivita varianta terapeutica.

 

Ticurile la copii |Ce se poate face in cabinetul de psihiatrie pediatrica?

In primul rand, se va realiza o evaluare completa  a dificultatilor copilului si a celor familiale corelate iar apoi, in urma evaluarii, se va stabili un diagnostic, daca este cazul. In general pentru aceasta faza o sedinta cu durata de 40-50 minute este suficienta.

Este important ca parintii copilului (daca e posibil ambii) sau alte persoane care ingrijesc copilul in mod constant sa il insoteasca la sedintele de evaluare.

In cadrul acestor prime intalniri se realizeaza si psihoeducatia cu scopul oferirii de informatii atat celui afectat cat si familiei si uneori altor personae semnificative din mediul copilului.

Daca este necesara medicatia, aceasta va fi initiata de catre medic, dupa unele evaluari paraclinice anterioare.

De asemenea, pe tot parcursul tratamentului, fie el medicamentos sau psihosocial, se efectueaza controale periodice pentru a supraveghea atent evolutia copilului si pentru a ajusta tratamentul in functie de nevoile particulare ale acestuia.

Speram ca informatiile pe care vi le-am oferit referitor la ticurile la copii sa va fie de folos. Pentru o consultatie din partea unui medic psihiatru pediatru, click aici.

Autor: Dr. Bogdana Milea, medic specialist psihiatrie pediatrica, competenta in psihoterapie si consilierea copilului si familiei. Vezi mai mult. 

Subscribe
Notificați despre
guest
8 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
TEKE MIHAELA

Buna ziua,ma numesc Mihaela,am o fetita de 7 ani ,are rinita alergica,dar de cateva luni o mananca nasul si face din nas.Este oare un tic,se poate rezolva?

Doina

Bună ziua.
Am un copil de 4 ani care a început de cîteva luni să daca niște mișcări stranii cu ochii,(imi vorbește si brusc întoarce ochii în altă direcție și îi inchide)
Am crezut inițial că e vorba de alintusi, dar văd că continuă și face mai des.
Am fost la neurolog,o zis să numi fac griji, însă…
Ce poate fi?

Ramona

Bună dimineața am un băiat de 11 ani care se luptă cu ticurile si nu mai scăpăm de ele .A inceput cu un tic nu foarte vizibil pt unii dar pt mine ca mamă ma șocat datul ochii peste cap foarte des într-un minut ca să vă explic așa inițial am crezut că sa lovit la cap si sa întâmplat așa peste tot pe unde am fost cu el mi sa spus că este un tic si va scăpa de el dar nu este așa la fiecare 2-3 luni il schimba ba cu nasul ba cu trmuratul mainilor ba că se sufoca si tot asa dar acum avem unul foarte vizibil si deranjant câte o dată de nu poate vedea m-ia spus el se uită in sus si rotește capul foarte rapid si face de câteva ori pe minut ,problema este că noi suntem in Anglia si exact cum ne-au spus si in România când era mai mic sunt ticuri trecătoare si nu ne-au dat nimic.Puteti vă rog să ne ajutatii .

Cristina

Buna ziua.Am un băiețel de 6 ani ,care a fost racit si a ramas cu o tuse care se manifesta destul de rar,gen de 2 ori pe zi.A stat acasa cat timp a fost racit si apoi l-am trimis la gradinita .La gradinita a venit o asistenta sa le spuna ca daca sunt răciți nu au voie sa vina la gradinita …băiețelul s-a speriat de asistenta (asa mi-a spus el) si i-a venit sa tusească si s-a abținut destul de mult ,de atunci a inceput sa scoata un sunet ciudat,ca un hhh si a trecut o luna si tot nu a scăpat de acest tic,precizez ca i-am dat tot felul de siropuri de tuse si s-a mai racit o data in timpul asta,cateodata tușește mai productiv si rupe flegma dar apoi iar începe sa faca asa,spune ca nu poate fara sa nu faca si ca nu il deranjeaza nimic in gat…poate fi vorba despre un tic?

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

8
0
Would love your thoughts, please comment.x