Screening vizual copii – sfaturi pentru parinti
Ingrijirea ochilor este extrem de importanta, desi uneori neglijata sau amanata, mai ales in cazul copiilor. Unii copii nu realizeaza ca vederea lor este neclara, pentru ca in permanenta au perceput lumea in acest fel. Astfel, ei nu pot sa va transmita daca au o problema vizuala.
Parintii trebuie sa cunoasca faptul ca problemele vizuale pot crea dificultati de dezvoltare, invatare si cunoastere a lumii inconjuratoare la varsta mica, iar mai tarziu pot influenta negativ performantele scolare ale copilului.
Evitati aceste situatii efectuand un screening vizual de rutina!
Examinarea oculara de rutina face parte din evaluarile periodice ale sugarului, copilului mic si prescolarului si este obligatorie in cazul fiecarui copil chiar daca ochii acestuia par sanatosi iar copilul nu acuza nicio tulburare de vedere.
Scopul acestui screening vizual efectuat periodic consta in depistarea si tratarea la timp a multor probleme vizuale specifice varstei: ambliopia (ochiul lenes), viciile refractive mari, cataracta congenitala, strabismul s.a..
Screening vizual de rutina – orar
- prima evaluare are loc in perioada imediat dupa nastere si de regula se efectueaza de catre medicul neonatolog, care in cazul unor suspiciuni va trimite nou-nascutul la un consult oftalmologic.
- perioada 0-12 luni. Examinarea oftalmologica la varsta mica devine obligatorie in cazul copiilor cu comportament vizual si aspect ocular normal, daca acestia au rude cu afectiuni oculare de tipul: vedere slaba pe un ochi (ambliopie sau “ochiul lenes”), ochelari cu dioptrii mari de la varsta mica sau boli de ochi cu pierderea treptata si timpurie a vederii.
- perioada 24-36 luni. In jurul varstei de 3 ani, pe langa alte metode de examinare specifice varstei se masoara vederea fiecarui ochi, folosind teste adaptate varstei (recunoasterea unor desene sau simboluri)
- perioada prescolara 5-6 ani. Orice copil, chiar si fara probleme deosebite necesita cel putin o evaluare oftalmologica de rutina pentru evaluarea vederii, pana la varsta de 5 ani.
- dupa varsta de 6 ani evaluarea oftalmologica se repeta la interval de 2 ani. In perioada scolara, cel mai frecvent ne intalnim cu debutul miopiei scolarului sau cu oboseala oculara datorita prezentei astigmatismului sau hipermetropiei necorectate.
Metodele de examinare pe care le presupune un screening vizual sunt adaptate varstei copilului: de la inspectia externa a ochiului, a pupilei, reflexul rosu pupilar, la examinarea motilitatii oculare, photoscreening (detectarea dioptriilor sau altor anomalii oculare prin masurare de la distanta de 1 m), pana la testarea vederii pe fiecare ochi separat.
Dintre toate metodele specifice unui screening vizual, testarea vederii este singura metoda care necesita colaborare activa din partea copilului si poate fi realizata in perioada verbala a acestuia, de regula in jurul varstei de 3 ani.
In afara examinarilor de rutina, oricand dvs ca si parinte suspectati o problema de vedere la copilul dumneavoastra, acesta trebuie examinat cat mai curand de un oftalmolog pediatru, specializat in problemele copiilor. Acesta va diagnostica si trata corespunzator o asemenea problema, salvand vederea copilului dumneavoastra!
Doriti sa faceti o programare in vederea unui screening vizual? Click aici!
Vreau sa fac o programare la screening vizual copii la doamna doctor Birlea, cum procedez? Se poate si online? Multumesc!
Buna ziua si bine ati venit! Programarile se pot face si online, completand formularul de aici: http://provisual.ro/programare-2/
Va rugam sa specificati in mesaj ca doriti o consultatie din partea d-nei dr. Birlea. Va multumim si va asteptam!