sangerarile nazale la copii

Sangerarile nazale la copii – cauze, tratament, preventie

Sangerarile nazale la copii (epistaxis) reprezinta unul dintre motivele cele mai frecvente de prezentare la un consult ORL pediatric. Dr. Ana Brinzan, medic specialist O.R.L Provisual, ne spune totul despre cauzele, tratamentul si metodele de preventie a sangerarilor nazale la copii.

Sangerarile nazale la copii, cunoscute sub termenul medical de epistaxis, pot crea neliniste sau panica in randul parintilor. Ce trebuie sa stim despre aceasta situatie este faptul ca sangerarea nazala reprezinta un simptom si nu o boala in sine.

Sangerarile nazale la copii au cauze multiple si sunt, de cele mai multe ori, repetitive, de scurta durata si autolimitate, cu varsta disparand de la sine. Pot fi intalnite la orice varsta, dar sunt rare sub varsta de 2 ani, cu incidenta maxima la copiii intre 3 si 8 ani.

Mucoasa nazala are o vascularizatie bogata, in special la nivelul portiunii anterioare a septului nazal, unde se afla o confluenta a mai multor vase sangvine numita pata vasculara, un fel de “ghem” vascular. Aceasta constituie localizarea cea mai frecventa a sangerarii nazale la copii datorita fragilitatii mucoasei, prin expunerea constanta la fluxul de aer uscat sau factori iritativi.

 

Sangerarile nazale la copiiCauze

Sangerarile nazale la copii au, cel mai frecvent, cauze locale:

  • traumatismele (accidente de joaca, dar si voluntare prin ”explorarea” nasului cu degetul)
  • inflamatiile de orice fel (rinitele virale, bacteriene, alergia nazala)
  • corpii straini intranazali
  • rar, formatiuni tumorale (angiofibromul nazofaringian, hemangiomul)

Mult mai rar, sangerarile nazale la copii pot avea cauze generale:

  • boli hematologice
  • tulburari de coagulare
  • anomalii vasculare
  • sangerarea indusa medicamentos (supradozaj de medicamente antiinflamatoare de genul Ibuprofenului, abuz de decongestionante nazale).

In multe situatii, totusi, nu se poate identifica o cauza anume a sangerarii nazale (epistaxis idiopatic).

S-a descris o incidenta crescuta a epistaxisului in timpul sezonului rece sau in cazul umiditatii scazute a aerului.

 

Sangerarile nazale la copiiTratament

In cazul unei sangerari active este necesar un tratament de urgenta, insa de cele mai multe ori in practica pediatrica, la momentul examinarii hemoragia este oprita spontan, aceasta neexcluzand posibilitatea unei repetari a hemoragiei la domiciliu. De aici importanta unui tratament suportiv si de prim ajutor adecvat pentru sangerarile nazale la copii.

Ce trebuie stiut este ca, in cazul sangerarii nazale la domiciliu, inainte de orice, este bine sa va linistiti pentru a nu agita si mai tare copilul si a face interventia mai dificila.

Pozitia corecta nu este cea culcata, in care sangele ar ajunge la nivelul gatului pentru a fi inghitit, ci verticala sau sezanda pe scaun sau in brate, cu capul usor aplecat in fata si cu o compresa rece la acest nivel.

Se va realiza o compresiune a nasului intre degetul mare si aratator pentru 10 minute, care controleaza de obicei sangerarea. In cazul unei hemoragii care nu se opreste este necesar un consult medical de urgenta.

In cadrul consultatiei ORL, in sangerarea activa se va efectua hemostaza locala prin tamponament cu material hemostatic  sau cauterizarea vasului sursa. In functie de situatie se poate recomanda un tratament medicamentos adjuvant cu efect hemostatic (de oprire a hemoragiei).

 

Sangerarile nazale la copiiPreventie

Sangerarea poate sa reapara, mai ales in cazul suflarii nasului cu putere sau desprinderii crustelor nazale, manopere care vor trebui evitate, curatarea nazala realizandu-se cu ser fiziologic/apa de mare. De asemenea, vor trebui evitate dusurile fierbinti, alimentele fierbinti, efortul fizic intens si expunerea indelungata la soare in urmatoarele zile. Se va evita administrarea medicamentelor antiinflamatoare (ex Ibuprofen).

In cazul unor episoade repetate, frecvente, de epistaxis, in ciuda respectarii recomadarilor medicale si corectarii bolilor de fond, medicul specialist ORL poate recomanda in scop preventiv cauterizarea petei vasculare de partea afectata.

Masurile de prevenire ale epistaxisului includ: umidificarea potrivita a aerului, evitarea factorilor iritanti ai mucoasei nazale, evitarea alergenilor, educarea copilului in ceea ce priveste traumatismele digitale prin “explorarea” nasului, evitarea abuzului de decongestionante nazale, corectarea lipsei de calciu.

Autor: dr. Ana Brinzan, medic specialist ORL in cadrul clinicii Provisual.

 Click aici pentru programare.

Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

0
Would love your thoughts, please comment.x