rinosinuzita la copii

Rinosinuzita la copii: cauze, simptome, tratament

Rinosinuzita la copii poate fi confundata cu o raceala de lunga durata. Daca cel mic stranuta, tuseste si are febra, este posibil ca raceala sa fi evoluat intr-o rinosinuzita.

In acest articol, specialistul nostru ORL va spune totul despre rinosinuzita la copii: ce este, de ce apare, care sunt semnele si simptomele, cum se diagnosticheaza si care este tratamentul.

Rinosinuzita la copii: definitie

Rinosinuzita la copii reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei nazale si sinusale, insotita de blocarea drenajului sinusal si acumularea de secretii la nivelul acestora.

Rinosinuzita la copii: cauze

Rinosinuzita la copii debuteaza in urma unei viroze banale sau in cursul unei alergii.

Patogenii frecvent incriminati in infectia acuta sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes (beta-hemolytic). Infectia cronica este frecvent polimicrobiana cu streptococci alfa-hemolitici, Staphylococcus aureus, staphylococci coagulzo-negativi, H influenzae, Moraxella catarrhalis, bacterii aerobe, Pseudomonas.

Infectia virala este considerata factor predispozant initial pentru dezvoltarea sinuzitei. Rinita alergica este a doua cauza favorizanta a sinuzitei. Alti factori predispozanti sunt: anomaliile  anatomice, deficientele imune, astmul, alergia fungica, refluxul gastroesofagian, disfunctia ciliara.

Rinosinuzita la copii: simptome

Semnele si simptomele sinuzitei acute pot persista chiar 30 zile. O infectie de cai respiratorii superioare ce se prelungeste mai mult de 7-10 zile sugereaza instalarea sinuzitei. Tusea in timpul zilei si rinoreea sunt cele mai frecvente simptome.

De asemenea, apar congestia nazala, subfebrilitatile, otita medie (50-60%), cefaleea, iar in cazurile foarte grave apar febra inalta, edemul periorbitar si rinoreea purulenta.

Sinuzitele necomplicate se rezolva spontan in 40% cazuri.

 

Rinosinuzita la copii: diagnosticare si tratament

Diagnosticul rinosinuzitei acute este clinic (istoric, endoscopia nazala, eventual recoltare secretii). Testele de laborator pot fi utile in depistarea alergiilor, a imunodeficientelor, a sindroamelor de imotilitate ciliara, etc.

Investigatiile radio-imagistice sunt de asemenea utile pentru depistarea anomaliilor anatomice, preoperator, in cazul suspiciunii complicatiilor intracraniene.

Pentru rinosinuzita la copii tratamentul este medical si/sau chirurgical.

  • Tratamentul medical consta in simptomatice (antitermice, topice nazale, irigatii nazale saline) si antibiotice. Rinosinuzita cu debut in urma unei viroze banale sau in cursul unei alergii necesita tratament antibiotic si al afectiunilor asociate predispozante (alergia, refluxul gastro-esofagian, deficientele imune, disfunctii ciliare, anomalii anatomice).
  • Tratamentul chirurgical este indicat in cazul complicatiilor sau in sinuzitele cronice. La copii cel mai adesea tratamentul medical rezolva probleama, foarte rar fiind necesara interventia chirurgicala.

Prevenirea aparitiei sinuzitei se face prin curatarea riguroasa a secretiilor nazale de la debutul bolii precum si tratamentul alergiilor in perioadele de acutizare, tratamentul imunodeficientelor, a astmului bronsic, a refluxului gastroesofagian.

Rinosinuzita la copii nu trebuie tratata dupa ureche. Daca aveti suspiciunea aparitiei sinuzitei la copilul dumneavoastra, consultati imediat un ORL-ist pediatru!

Autor:  Dr. Denisa Secasiu, medic specialist ORL

Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

#000000

X
0
Would love your thoughts, please comment.x