Pseudostrabismul – ce este si cum il deosebim de strabism?

Pseudostrabismul – ce este?

Prin strabism definim lipsa de aliniere paralela a ochilor. Pseudostrabismul se refera la un aspect de fals strabism, o impresie falsa ca ochii nu sunt aliniati corect, cea mai comuna situatie pe care o sesizeaza parintii fiind aceea ca ochii copilului sunt incrucisati.

De ce ochii unor copii par incrucisati?

Unii sugari sau copii mici prezinta un pliu tegumentar in coltul dinspre nas al pleoapelor, care deseori se asociaza cu o sa nazala turtita si larga (pliu epicanthal sau epicanthus).

Aceste caracteristici contribuie la aspectul de “ochi incrucisati”, deoarece exista mai putin spatiu (zona alba) intre coltul intern al pleoapelor si iris (zona colorata a ochilor).

Parintii adeseori observa acest aspect mai ales in poze sau cand copilul priveste intr-o parte astfel incat unul dintre ochi pare mult mai apropiat de nas decat ar trebui sa fie, sau in comparatie cu celalalt ochi.

 pseudostrabismul

Pliu epicantal cu pseudostrabism.

Cum stabileste medicul daca un copil are strabism real sau pseudostrabism?

Prin testul de proiectie a luminii, medicul oftalmolog stabileste daca reflexele luminoase de la fiecare ochi sunt centrate. Lumina proiectata trebuie sa cada simetric in interiorul pupilei.

Daca e vorba de un strabism adevarat, reflexele luminoase nu cad in aceeasi pozitie la fiecare ochi.

Prezenta strabismului este apoi confirmata prin testul de acoperire a unui ochi apoi a celuilalt (cover test) iar printr-un examen ocular complet se exclud cauzele care pot determina strabismul adevarat, precum vederea inegala (ambliopia) sau prezenta dioptriilor mari (hipermetropie /miopie mare).

Prezenta unui strabism real la copilul mic poate conduce la pierderea vederii acelui ochi si este cel mai bine tratat la varsta mica. Daca un copil este suspectat de strabism, examinarea oftalmologica e foarte importanta.

Care e tratamentul in pseudotrabism?

Pseudostrabismul nu necesita tratament, aspectul acestuia tinde sa se imbunatateasca in timp. Pe masura ce fata se maturizeaza, saua nazala se ingusteaza si ochii par a se indeparta de nas.

Intalnesc adesea parinti la consultatiile copiilor lor, care afirma ca au prezentat strabism in copilarie si cu timpul acesta a disparut. Cel mai probabil a fost vorba de un pseudostrabism. Un strabism real, cu ochi incrucisati prezent de la varsta mica, nu dispare de la sine.

Gabriela Birlea
Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.
Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

0
Would love your thoughts, please comment.x