Otoplastia la copil

Otoplastia la copil: operatia de corectare a urechilor clapauge

Otoplastia la copil este operatia prin care se realizeaza corectia estetica a urechii externe (pavilionul auricular). Cunoscute sub denumirea populara de „urechi clapauge”, urechile mari, indepartate de cap – „urechi decolate” – pot fi corectate cu succes ca forma, dimensiune si pozitie, la copii incepand cu varsta de 5 ani, dar si la adulti.

Cand este necesara otoplastia la copil?

Otoplastia este o interventie chirurgicala reconstructiva a urechii, necesara in cazurile de malformatii congenitale sau stari post-traumatice cu distructia severa a urechii externe.

Pentru otoplastie pot opta si pacientii care doresc sa corecteze un defect estetic suparator, cum ar fi proeminenta exagerata a pavilioanelor auriculare fata de linia capului, dimensiunea prea mare comparativ cu marimea capului sau asimetria intre cele 2 urechi.

Anumite afectiuni genetice pot influenta dezvoltarea cartilajului auricular. De asemenea, anumite traumatisme pot modifica forma urechii externe, uni sau bilateral. Cu toate acestea, urechile proeminente nu ar trebui sa aiba repercusiuni asupra auzului. Adeseori, urechile par normale la nastere si incepand cu luna a 3-a de viata incep sa isi modifice aspectul. In mod normal, pavilioanele auriculare se insera la un unghi de 21 – 30 de grade fata de linia capului. Atunci cand acest unghi devine mai mare de 30 grade, aspectul este de urechi proeminente.

Pentru unele persoane, urechile proeminente pot fi o cauza de stres, de stima de sine scazuta, de jena, rezolvarea problemei fiind totodata si rezolvarea problemelor emotionale. Aceste probleme sunt cu atat mai delicate in cazul copiilor de varsta mica. De aceea, unii parinti aleg otoplastia la copil inainte de inceperea scolii, pentru a evita fenomenul de bullying.

Varsta minima la care se poate efectua otoplastia la copil este de 5  – 6 ani, cand se considera ca urechea a atins aproximativ 90% din dimensiunea urechii adulte. Nu exista o limita maxima de varsta pentru otoplastie, aceasta interventie putand fi realizata cu succes si la adulti.

Otoplastie – interventie, recuperare, complicatii

Otoplastia se face de obicei cu anestezie generala, durata este de aproximativ 2 ore, spitalizarea de zi, pacientul putand pleca acasa la cateva ore de la interventie, dupa trezirea din anestezie.

Interventia chirurgicala se face printr-o incizie in spatele urechii, si uneori poate fi necesar sa se elimine o parte din cartilajul in exces, alteori este suficient sa se plaseze niste fire de sutura pentru a da o forma mai definita pavilionului auricular.

Postoperator, pacientul va purta pansament local 7 zile. Firul de sutura retroauricular se poate scoate la 7 zile. Dupa scoaterea pansamentului, se recomanda purtarea in timpul somnului, timp de 6 saptamani, a unei cordelute care sa acopere urechile.

Este bine de evitat inotul timp de 4-6 saptamani, sporturile de contact minimum 3 luni, purtarea ochelarilor pentru minimum 6 luni. Nerespectarea acestor indicatii poate conduce la o recidiva a afectiunii.

In cazuri rare, pot aparea complicatii in urma efectuarii operatiei de otoplastie: infectia (necesita antibioterapie prompta), tumefactia prin aparitia unui hematom in primele zile postoperator (trebuie drenat), recidiva (necesita reinterventie) sau un rezultat estetic nesatisfacator (pacientul poate fi nemultumit de aspect).

Este important sa avem asteptari realiste in legatura cu otoplastia la copil, intrucat poate face ca urechile sa apara mai putin proeminente insa simetria perfecta este uneori dificil de atins.

In cadrul clinicii ProVisual, otoplastia se realizeaza in cele mai bune conditii, cu profesionalism si deosebita atentie, pentru ca rezultatul final sa fie satisfacator din punct de vedere estetic pentru pacient.

Dr. Secasiu Denisa, medic specialist ORL

Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

0
Would love your thoughts, please comment.x