obstructia canalului lacrimo nazal

Obstructia canalului lacrimo-nazal la sugar si copilul mic

Obstructia canalului lacrimo-nazal este o afectiune des intalnita in cabinetul medicului oftalmopediatru, incidenta sa in randul nou-nascutilor fiind insa sub 10 %.

 

Ce este si cum se manifesta obstructia canalului lacrimo-nazal

Lacrimile de la suprafata oculara sunt drenate printr-un sistem canalicular spre fosele nazale. Orificiul de deschidere in fosa nazala poate fi blocat partial sau total de membrana Hassner care nu s-a resorbit pana la nastere iar lacrimile stagneaza in sacul lacrimal, produc o inflamatie locala si stimuleaza secretia de mucus. Aceasta este obstructia canalului lacrimo-nazal.

Simptomele pentru obstructia canalului lacrimo-nazal nu sunt dificil de sesizat.

De regula dupa 7-10 zile de la nastere, parintii observa ca unul sau ambii ochi ai nou-nascutului prezinta o secretie oculara de tip mucos sau mucopurulent care determina  aglutinarea cililor si impiedica deschiderea pleoapelor la trezire. In timpul zilei ochiul este lacrimos, umed, poate prezenta secretie in exces ce necesita igiena locala frecventa, dar de regula este alb, neinflamat, nedureros.

Uneori, acumularea in exces a secretiilor in sacul conjunctival determina dilatatia acestuia ce se observa ca o tumefactie spre baza nasului si sub pleoapa inferioara. Compresia in aceasta zona duce la evacuarea secretiei mucopurulente prin punctele lacrimale situate in marginea pleoapelor.

Atentie! Obstructia canalului lacrimo-nazal trebuie diferentiata de conjunctivitele neonatale (prin infectie cu germeni materni in cazul nasterii pe cale vaginala (gonococ, chlamidia) si de o alta cauza de lacrimare la nou-nascut, glaucomul congenital.

Evolutia poate fi de lunga durata pe parcursul catorva luni, cu perioade de remisie partiala in care secretia oculara e minima, persistand o lacrimarea excesiva in conditii de vant sau aer rece.

O remisie spontana completa s-a constatat in 90% dintre cazuri pana la varsta de un an.

Totusi, cazurile in care obstructia canalului lacrimo-nazal este trenanta, cu repetate suprainfectii si secretii oculare abundente sau dilatatia sacului lacrimal, au sanse minime de remisie spontana, astfel incat amanarea pana la varsta de un an a dezobstuctiei prin sondaj local devine suparatoare si frustranta atat pentru copil cat si pentru parinti.

 

Masuri locale de tratament pentru obstructia canalului lacrimo-nazal

Inainte de a lua decizia unei interventii chirurgicale, obstructia canalului lacrimo-nazal trebuie tratata local, sub indrumarea medicului oftalmolog.

Tratamentul local pentru obstructia canalului lacrimo-nazal include:

  • Masajul asupra sacului lacrimal si partii laterale a nasului, care, instituit rapid si efectuat corect, poate grabi rezolvarea spontana a obstructiei;
  • Indepartarea secretiilor purulente utilizand servetele special impregnate cu antiseptic, ce usureaza sarcina mamei si asigura confortul copilului;
  • Tratamentul local antibiotic, ce are ca scop rezolvarea suprainfectiei si disparitia secretiilor mucopurulente.

De cele mai multe ori, parintii sunt nelamuriti de faptul ca problema nu s-a rezolvat dupa multiple tratamente locale cu picaturi, in schimb masajul local poate fi ignorat sau incorect efectuat.

In cazul in care tratamentul local pentru obstructia canalului lacrimo-nazal nu a dat rezultate, se impune o interventie chirurgicala.

 

Tratamentul chirurgical pentru obstructia canalului lacrimo-nazal

Tratamentul chirurgical pentru obstructia canalului lacrimo-nazal consta in sondajul si dezobstructia canalului lacrimal. Aceasta este o masura terapeutica ce are ca scop permeabilizarea canalului lacrimal prin perforarea obstacolului (membrane, stricturi), utilizand o sonda cu varf bont.

Decizia privind momentul oportun al sondajului se face diferentiat, in functie de simptomatologia pacientului, gravitatea suprainfectiilor, frecventa tratamentelor efectuate sau a incercarilor anterioare de dezobstructie prin sondaj, astfel incat unele cazuri necesita rezolvare inainte de varsta de 6 luni a copilului.

Recidiva dupa primul sondaj este mai frecventa cand acesta se efectueaza tardiv dupa varsta de 1 an, din cauza inflamatiei indelungate a mucoasei canalului lacrimal ce determina refacerea stricturilor si reaparitia simptomatologiei.

In cazul recidivei, este uneori necesara introducerea unui tub siliconic in canalul lacrimo-nazal ce permite mentinerea deschisa a acestuia, asigurand un flux normal al lacrimilor si vindecarea completa a mucoasei inflamate. Tubul de silicon se extrage dupa un interval de 2-3 luni si fara a produce disconfort in acest interval.

Sfatul meu pentru parintii care observa, in primele saptamani de viata ale copilului lor, manifestarea a ceea ce ar putea fi obstructia canalului lacrimo-nazal, este sa apeleze imediat la medicul oftalmolog pentru stabilirea diagnosticului corect si stabilirea tratamentului optim.

 

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.
Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

#000000

X
0
Would love your thoughts, please comment.x