exotropia intermitenta

Exotropia intermitenta – cand se indica operatia?

Exotropia intermitenta este cel mai des intalnit tip de strabism divergent. Dr. Gabriela Birlea, medic primar oftalmolog specializat in chirurgia strabismului explica cum se manifesta exotropia intermitenta, cand se indica si in ce consta operatia de corectare a acestei afectiuni.

Strabismul divergent consta in devierea unuia dintre ochi in afara axului vizual, sau, in limbaj comun, “ochiul deviaza spre tampla”.

Strabismul divergent poate fi de mai multe tipuri:

 1. Deviatia divergenta a ochilor la nou-nascuti are caracter intermitent si se remite pana la varsta de 2-4 luni, odata cu maturarea sistemului vizual
 2. Exotropia congenitala adevarata – devierea globilor oculari este constanta, prezenta la nastere si persista dupa varsta de 4 – 6 luni
 3. Exotropia intermitenta – deviatia in divergenta este inconstanta, alterneaza cu perioade de normalitate (pacientul “poate controla strabismul”).
 4. Exotropia secundara apare ca urmare a scaderii acuitatii vizuale pe un ochi prin diverse cauze (cataracta, tumori oculare, afectiuni ale nervului optic sau retinei)
 5. Exotropia din paralizii oculomotorii sau boli neuromusculare sistemice
Exotropia intermitenta 

Exotropia intermitenta este cel mai frecvent intalnita dintre toate categoriile de strabism divergent prezentate.

Debuteaza in copilaria mica, cel mai frecvent la varsta de 2-4 ani.

Deviatia strabica se observa atunci cand copilul priveste la distanta (spre exemplu vizionarea la TV) si mai rar cand fixeaza o tinta de aproape

Condițiile in care se manifesta strabismul divergent intermitent sunt urmatoarele:

 • la oboseala fizica sau oculara
 • in timpul plansului
 • expunerea la lumina, caz in care copilul va inchide ochiul care deviaza
 • in asa-numitul “privit in gol”, cand copilul nu este atent sau nu se concentreaza

Copilul poate redresa pozitia ochiului daca i se va atrage atentia.

Tratamentul conservator pentru exotropia intermitenta

In cazul exotropiei intermitente, tratamentul conservator are ca scop controlul cat mai bun al deviatiei strabice si evitarea oboselii oculare (astenopie). Acesta consta in:

 • prescriptia de ochelari cu dioptrii dacă pacientului i se descopera un viciu de refractie semnificativ (miopie, hipermetropie sau astigmatism)
 • corectie cu lentile prismatice
 • acoperirea unui ochi
 • exercitii ortoptice pentru intarirea vederii binoculare
Tratamentul chirurgical pentru exotropia intermitenta

Cand se indica operatia?

Operatia de corectare a exotropiei intermitente se indica in urmatoarele cazuri:

 • cand deviatia strabica se manifesta mai mult de 50% din timp si copilul controleaza din ce in ce mai dificil pozitia ochilor
 • cand testele efectuate in cabinet de catre medicul strabolog indica o deteriorare a vederii binoculare fata de controalele precedente

In ce consta operatia?

 • Se practica o interventie de “relaxare“ asupra muschilor drepti externi (MDE) prin schimbarea locului de insertie a MDE pe suprafata globului ocular, de obicei bilateral.
 • Interventie clasica dar cu incizii mici, ascunse sub pleoape, ce permit o vindecare rapida si estetica

Afla mai multe despre Chirurgia strabismului!

Gabriela Birlea Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.    

Subscribe
Notificați despre
guest
4 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Grigorescu Nadia

Buna ziua,
doresc sa stiu daca un copil de 10 ani poate fi consultat la d-voastra cu BT de la MF. In timpul scolii a acuzat faptul ca nu vede bine la tabla; sta in penultima banca.

Va multumesc

wdam-magnet

Buna ziua, desigur, oferim consultatii atat pentru copii cat si pentru adulti, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la doamna doctor Andrada Popeanga. Numarul de telefon pentru programari: 0364 73 91 27. Va asteptam cu drag!

Pisaru Katalin

Buna ziua! Am 37 de ani si am strabism divergent inca din copilarie , vreau sa va intreb daca m-as opera as avea sanse ca sa se corecteze ochii, iar daca nu ma operez afecteaza vederea mai tarziu ? Putem sa facem programare si la dvs. cu BT.? Va multumesc!

wdam-magnet

Buna ziua,
Strabismul care apare in copilarie poate fi corectat chirurgical si la varsta adulta. Daca vederea dvs nu este afectata de prezenta strabsimului, ea va ramane asa in continuare. Operatia sau lipsa acesteia nu va influenta negativ vederea pe termen lung. Sansele de corectie chirurgicala depind de complexitatea strabismului si de alte interventii anterioare pentru aceeasi problema. Prin urmare tratamentul e individualizat in functie de caz si necesita o discutie detaliata cu medicul chirurg strabolog.

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x