Exotropia intermitenta – cand se indica operatia?
Exotropia intermitenta – cand se indica operatia?

Exotropia intermitenta este cel mai des intalnit tip de strabism divergent. Dr. Gabriela Birlea, medic primar oftalmolog specializat in chirurgia strabismului explica cum se manifesta exotropia intermitenta, cand se indica si in ce consta operatia de corectare a acestei afectiuni.
 


 

Strabismul divergent consta in devierea unuia dintre ochi in afara axului vizual, sau, in limbaj comun, “ochiul deviaza spre tampla”.

Strabismul divergent poate fi de mai multe tipuri:

 1. Deviatia divergenta a ochilor la nou-nascuti are caracter intermitent si se remite pana la varsta de 2-4 luni, odata cu maturarea sistemului vizual
 2. Exotropia congenitala adevarata – devierea globilor oculari este constanta, prezenta la nastere si persista dupa varsta de 4 – 6 luni
 3. Exotropia intermitenta – deviatia in divergenta este inconstanta, alterneaza cu perioade de normalitate (pacientul “poate controla strabismul”).
 4. Exotropia secundara apare ca urmare a scaderii acuitatii vizuale pe un ochi prin diverse cauze (cataracta, tumori oculare, afectiuni ale nervului optic sau retinei)
 5. Exotropia din paralizii oculomotorii sau boli neuromusculare sistemice

 

Exotropia intermitenta 

Exotropia intermitenta este cel mai frecvent intalnita dintre toate categoriile de strabism divergent prezentate.

Debuteaza in copilaria mica, cel mai frecvent la varsta de 2-4 ani.

Deviatia strabica se observa atunci cand copilul priveste la distanta (spre exemplu vizionarea la TV) si mai rar cand fixeaza o tinta de aproape

Condițiile in care se manifesta strabismul divergent intermitent sunt urmatoarele:

 • la oboseala fizica sau oculara
 • in timpul plansului
 • expunerea la lumina, caz in care copilul va inchide ochiul care deviaza
 • in asa-numitul “privit in gol”, cand copilul nu este atent sau nu se concentreaza

Copilul poate redresa pozitia ochiului daca i se va atrage atentia.

 

Tratamentul conservator pentru exotropia intermitenta

In cazul exotropiei intermitente, tratamentul conservator are ca scop controlul cat mai bun al deviatiei strabice si evitarea oboselii oculare (astenopie). Acesta consta in:

 • prescriptia de ochelari cu dioptrii dacă pacientului i se descopera un viciu de refractie semnificativ (miopie, hipermetropie sau astigmatism)
 • corectie cu lentile prismatice
 • acoperirea unui ochi
 • exercitii ortoptice pentru intarirea vederii binoculare

 

Tratamentul chirurgical pentru exotropia intermitenta

Cand se indica operatia?

Operatia de corectare a exotropiei intermitente se indica in urmatoarele cazuri:

 • cand deviatia strabica se manifesta mai mult de 50% din timp si copilul controleaza din ce in ce mai dificil pozitia ochilor
 • cand testele efectuate in cabinet de catre medicul strabolog indica o deteriorare a vederii binoculare fata de controalele precedente

 

In ce consta operatia?

 • Se practica o interventie de “relaxare“ asupra muschilor drepti externi (MDE) prin schimbarea locului de insertie a MDE pe suprafata globului ocular, de obicei bilateral.
 • Interventie clasica dar cu incizii mici, ascunse sub pleoape, ce permit o vindecare rapida si estetica

Afla mai multe despre Chirurgia strabismului!

 

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a canalului lacrimo-nazal.

Comentarii

Grigorescu Nadia

2017-07-01 11:58:38 Răspunde

Buna ziua,
doresc sa stiu daca un copil de 10 ani poate fi consultat la d-voastra cu BT de la MF. In timpul scolii a acuzat faptul ca nu vede bine la tabla; sta in penultima banca.

Va multumesc

  ProVisual

  2017-07-03 17:52:00 Răspunde

  Buna ziua, desigur, oferim consultatii atat pentru copii cat si pentru adulti, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la doamna doctor Andrada Popeanga. Numarul de telefon pentru programari: 0364 73 91 27. Va asteptam cu drag!

Lasa un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.