enurezis

Enurezis – cauze si tratament

Enurezis, sau pierderile repetate de urina, cu udatul hainelor si patului, la un copil cu varsta mai mare de 5 ani, are cauze dintre cele mai diverse, de la probleme emotionale la boli cronice. Identificarea cauzei este primul pas in tratarea acestei afectiuni. Dr. Alina Bohus, medic specialist psihiatrie pediatrica Provisual vorbeste despre cauzele si tratamentul pentru enurezis.

Daca copilul dumneavoastra are mai mult de 5 ani si face pipi pe el, cel mai probabil sufera de o afectiune numita enurezis. Aceasta poate aparea ziua (enurezis diurn), noaptea (enurezis nocturn) sau in ambele situatii (enurezis mixt).

Enurezisul poate fi o continuare a pierderilor de urina normale inaintea varstei de 5 ani (enurezis primar – controlul nu a fost prezent niciodata) sau sa apara dupa o perioada in care copilul nu a mai udat deloc hainele sau patul (enurezis secundar).

Pierderile din timpul starii de veghe pot sa implice doar udatul chilotului sau golirea intregului continut al vezicii urinare. Cele din timpul somnului pot aparea in fiecare noapte, cateva nopti pe saptamana sau cateva nopti dintr-o luna.

 

Enurezis – cauze

Cauzele acestor pierderi (diurne sau nocturne, primare sau secundare) pot fi multiple:

  • imaturitatea vezicii urinare
  • infectii urinare sau alte modificari la nivelul aparatului urinar
  • diabetul zaharat
  • anumite medicamente
  • probleme neurologice, crizele epileptice
  • malformatii ale coloanei vertebrale, cu implicarea maduvei spinarii – spina bifida
  • probleme emotionale (emotivitate crescuta, frici, anxietati, nasterea unui fratior)
  • intarzierile in dezvoltarea mentala
  • amanarea copilului de a merge la toaleta pana isi termina jocul, fara a mai reusi ulterior sa ajunga la timp, etc.

 

Pentru a gasi cauza, dar si pentru a trata aceasta problema, este important sa apelati la un consult de specialitate.

 

Enurezis – tratament

In functie de tabloul clinic, medicul va va recomanda un set de investigatii. Tinand cont de rezultatul acestora, va poate administra tratamentul adecvat pentru enurezis.

Este indicat ca acest consult initial si investigatiile pentru enurezis sa fie efectuate de catre medicul pediatru, atunci cand medicul de familie suspecteaza o cauza organica a pierderilor de urina.

Daca se exclude o cauza organica, urmeaza consultul la medicul specialist in psihiatria copilului, pentru a identifica posibile cauze psihologice/emotionale pentru enurezis.

Atunci cand sunt implicati doar factori psihologici in mentinerea acestor pierderi de urina, medicul poate recomanda, initial, consiliere psihologica/psihoterapie.

Uneori, este necesar si tratamentul medicamentos pentru enurezis, care sa ajute la retinerea urinii in vezica urinara pe parcursul noptii, la maturizarea vezicii urinare sau la tratarea tulburarilor emotionale de fond.

Rezolvarea problemei are o durata variabila, in functie de cauza si de raspunsul individual la tratamentul medicamentos sau interventia psihologica.

Un enurezis persistent si netratat poate genera multiple probleme emotionale: rusinea fata de alti copii, neincrederea in sine, izolarea si refuzul de a merge in vizita la alti copii, in excursii si tabere, frica de a fi ironizat etc. Astfel, va sfatuim sa nu neglijati aceasta problema, care adesea se poate rezolva cu interventia adecvata.

Copilul tau sufera de enurezis? Fa o programare la dr. Alina Bohus, medic specialist psihiatrie pediatrica in cadrul clinicii Provisual – click aici pentru programare.

Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

0
Would love your thoughts, please comment.x