copilul nu vorbeste

Copilul nu vorbeste – cand trebuie sa te ingrijoreze intarzierea vorbirii?

Copilul nu vorbeste, dar cand trebuie sa ne ingrjoreze intarzierea vorbirii? Afla raspunsul la aceasta intrebare de la specialistul in psihiatrie pediatrica ProVisual!

Limbajul reprezinta totalitatea deprinderilor necesare pentru comunicare. Comunicarea cuprinde atat procesul de exprimare sau transmitere a mesajului (limbajul expresiv), cat si procesul de receptionare a mesajului (limbajul receptiv). Limbajul expresiv este alcatuit din partea verbala (vorbirea), dar si partea nonverbala (mimica si gesturile).

Comunicarea incepe inca de la nastere si se dezvolta treptat, odata cu cresterea copilului, in ambele ei componente.

 

Vorbirea in dezvoltarea normala a copilului
  • 6-7 luni: apare “lalalizarea”, adica asociarea a doua silabe: ma-ma, ta-ta, pa-pa;
  • 1 an: copilul incepe sa pronunte cuvinte izolate cu sens, dar si cuvinte-propozitie (ex. “papa” cu sensul “Mama vreau mancare”) si in acelasi timp sa-si dezvolte limbajul nonverbal (arata cu degetul atat pentru a cere un obiect, dar si pentru a impartasi ceva cu cei din jur);
  • 2 ani: foloseste propozitia de 2 cuvinte (mama da, mama papa, mama hai), cunoaste aproximativ 200-300 de cuvinte, foloseste cateva prepozitii (pe, in) si cateva pronume (eu, tu). De asemenea executa cateva comenzi simple (ex. Arunca mingea);
  • 3 ani: are propozitii mai complexe, cu subiect predicat si cuvinte de legatura, cunoscand aproximativ 900-1000 de cuvinte si executa o comanda cu doua etape (ex. Ia cana de pe masa si pune-o in chiuveta).
  • in urmatorii ani limbajul devine tot mai complex si elaborat.

 

Cauzele intarzierii vorbirii in dezvoltarea copilului

Unii copii prezinta intarziere de limbaj, cauzele pentru care copilul nu vorbeste putand fi multiple.

Exista o intarziere de vorbire fara afectarea intelegerii sau a comunicarii nonverbale (copilul comunica prin gesturi, mimica), care cel mai adesea se recupereaza spontan. Intalnim intarzierea de limbaj in hipoacuzie/surditate, care de asemenea se poate recupera prin corectarea defectului de auz.

O alta forma de intarziere de limbaj e cea care apare pe fondul unei intarzieri globale de dezvoltare (asociata cu intarziere cognitiva ± intarziere motorie). De asemenea, poate fi un simptom prezent in autism/tulburarile din spectrul autist. Medicul specialist in psihiatria copilului poate stabili in urma consultatiei in care forma se incadreaza.

 

Copilul nu vorbeste, cand trebuie sa te ingrijorezi?

Iata cateva simptome care se pot asocia cu intarzierile de limbaj, simptome care impun consultul medical de specialitate:

  • copilul nu intelege ceea ce i se cere (adecvat varstei);
  • in absenta limbajului vorbit nu e capabil sa se foloseasca de gesturi/ mimica pentru a-si exprima nevoile, a-si impartasi emotiile cu ceilalti;
  • nu arata cu degetul pentru a impartasi bucuria cu persoanele de ingrijire;
  • nu are contact vizual;
  • nu raspunde la numele propriu sau raspunde numai dupa mai multe insistente, de obicei asociate cu o promisiune (hai sa-ti arat ceva sau sa-ti dau ceva);
  • lipsa limbajului vorbit il impiedica pe copil sa functioneze normal in familie si in colectivitatea de prescolari;
    prefera sa se joace singur, nu cauta compania altor copii;
  • prezinta miscari repetitive (mers pe varfuri, fluturatul mainilor, acoperirea urechilor cu mainile, alinierea obiectelor) sau preferinta pentru anumite trasee.

 

Asadar, daca copilul nu vorbeste nu este neaparat un semnal al unei intarzieri a dezvoltarii lui generale. Totusi, consultul la medicul specialist este necesar, mai cu seama daca intarzierea vorbirii este asociata cu anumite simptome dintre cele enuntate mai sus.

Autor: Dr. Alina Bohus, medic specialist psihiatrie pediatrica. Vezi mai mult.

Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

#000000

X
0
Would love your thoughts, please comment.x