Alegerea lentilelor de contact

Alegerea lentilelor de contact

Alegerea lentilelor de contact trebuie facuta sub atenta indrumare a unui medic oftalmolog.

Lentilele de contact au devenit in ultimii ani o optiune excelenta pentru corectia optica a dioptriilor, cautata de o categorie din ce in ce mai larga de pacienti, iar alegerea lentilelor de contact ridica de fiecare data aceleasi intrebari din partea pacientilor.

Dr. Gabriela Birlea, medic oftalmolog, raspunde intrebarilor ce pot aparea legat de alegerea lentilelor de contact.

Alegerea lentilelor de contact – Q&A

Q: Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact?

A: Inainte de alegerea lentilelor de contact, trebuie sa stim exact ce sunt acestea.

Lentilele de contact sunt dispozitive de corectie optica, care se aplica direct pe suprafata oculara, mai exact pe cornee – o structura transparenta cu aspect de « sticla de ceas » situata in fata irisului.

Inainte de alegerea lentilelor de contact, trebuie sa stiti ca acestea sunt de mai multe tipuri. In functie de materialul din care sunt confectionate si dupa recomandarea de purtare,  lentilele de contact pot fi :

  • lentile moi din hidrogel/ silicon hidrogel pot fi:
    • de unica folosinta, se arunca dupa o singura utilizare
    • pentru purtare pe timp de zi, se scot dupa utilizare si se dezinfecteaza in fiecare noapte. Setul de lentile va fi inlocuit periodic intre 2 saptamani si 3 luni in functie de producator
    • pentru purtare extinsazi si noapte (in functie e calitatea lentilei si alti parametri care asigura oxigenarea corespunzatoare a ochiului).
  • lentile rigide – gaz permeabile cu dioptrii, recomandate in special in astigmatismele cu valori mari, purtate pe timp de zi asigura vederea clara a pacientului
  • lentile rigide gaz permeabile fara dioptrii – lentila de noapte– purtate in timpul somnului asigura aplatizarea corneei reducand dioptria pacientului astfel incat in timpul zilei pacientul nu mai necesita ochelari sau alta forma de corectie a dioptriilor (metoda de corectie prin ortokeratologie)

Q: Cum se aleg lentilele de contact?

A: Alegerea lentilelor de contact este o decizie care trebuie luata impreuna cu medicul oftalmolog care are grija de ochii dumneavoastra.

Inainte de achizitia unor lentile de contact, pacientul necesita un examen oftalmologic complet si o consultatie pentru lentile de contact. In cadrul consultatiei, medicul va investiga  daca sunteti un candidat potrivit pentru purtarea lentilelor de contact, daca prezentati anumite conditii oculare care pot afecta confortul la purtarea lentilelor de contact, precum ochiul uscat sau alergiile oculare.

Alegerea lentilelor de contact se va face dupa stabilirea dioptriilor pacientului, masurarea unor parametri oculari si o proba de lentile de contact, in urma carora se stabileste ce lentila este mai potrivita pentru ochiul dvs in ce priveste raza de curbura, diametrul lentilei si stabilitatea acesteia pe suprafata oculara.

Pentru a fi corecta, alegerea lentilelor de contact depinde si de alti factori sau de nevoile pacientului:

  • cat de des va purta pacientul lentila de contact: in fiecare zi, doar in week-end sau la ocazii speciale (sport, evenimente, etc)
  • asteptarile pacientului privind claritatea imaginii. Lentilele de contact moi acopera o gama larga de dioptrii si in majoritatea situatiilor claritatea vederii e la fel de buna sau chiar mai buna decat cu ochelarii (spre exemplu cand corectam miopia cu valori mari). In cazul astigmatismului cu valori mari lentilele gaz permeabile (lentila RGP) asigura o vedere mai performanta decat lentilele moi.
  • purtarea extinsa a lentilei de contact, chiar si pe timp de noapte impune alegerea unei lentile cu permeabilitate crescuta la oxigen. In acelasi timp medicul va evalua cat de bine tolerata si sigura este o astfel de lentila pentru dvs.
  • inlocuirea ochelarilor de citit pentru pacientii adulti cu presbiopie utilizand lentile de contact multifocale.
  • nevoia intretinerii zilnice a lentilei de contact. Pentru a evita probleme serioase legate de purtarea lentilelor de contact, este esential ca acestea sa fie curatate si dezinfectate zilnic utilizand solutii speciale indicate de medicul dvs. Daca pacientul prefera sa evite rutina intretinerii lentilor de contact, alegerea lentilelor de contact se reduce la lentilele de unica folosinta.
  • schimbarea culorii ochilor, se poate realiza utilizand lentile de contact colorate. Ele pot fi purtate doar pentru motive cosmetice dar in acelasi timp pot include dioptria pacientului, corectand vederea. Chiar daca sunt cosmetice, lentilele de contact colorate sunt considerate dispozitive medicale si ele trebuie adaptate de specialist, iar pacientul ar trebui monitorizat prin vizite periodice pentru a preveni infectiile sau alte probleme oculare.

Q: Copiii pot fi purtatori de lentile de contact? De la ce varsta?

A: Copiii pot deveni purtatori de lentile de contact in momentul in care sunt pregatiti cu rutina zilnica de manipulare si intretinere a lentilei de contact, uneori chiar de la 8-10 ani. Varsta insa poate varia atat la fete cat si la baieti, in functie de motivatia copilului, rigurozitatea acestuia cu ingrijirea personala si sustinerea din partea parintilor.

Ca si adultii, copiii beneficiaza de avantajele purtarii lentilei de contact:

  • claritatea vederii, iar in cazul dioptriilor mari corectate prin lentile de contact, vederea devine mai performanta
  • camp vizual mai larg
  • libertate mai mare de miscare, foarte utila in cazul copiilor activi  care practica diverse sporturi individuale si de echipa : tenis, baschet, etc.
  • impact social pozitiv, incredere in sine si relationare mai buna

Medicul oftalmolog poate indica purtarea lentilei de contact chiar de la varste mai mici, in scop terapeutic:

  • dupa operatia de cataracta congenitala fara implant de cristalin
  • tratamentul ambliopiei (ochiul lenes) atunci cand exista o dioptrie foarte mare pe un ochi comparativ cu ochiul sanatos fara dioptrie. Se asociaza de obicei cu acoperirea (ocluzia) temporara a ochiului sanatos
  • incetinirea progresiei miopiei la copil

Medicul oftalmolog este cea mai adecvata persoana pentru a va ajuta in alegerea lentilelor de contact. Numai un specialist poate decide daca sunteti un candidat potrivit pentru purtarea lentilelor de contact si va poate recomanda solutia  potrivita nevoilor dumneavoastra.

Daca aveti si alte intrebari referitoare la alegerea lentilelor de contact, nu ezitati sa lasati un comentariu la acest articol. Daca doriti sa va programati pentru o consultatie inainte de alegerea lentilelor de contact, click AICI.

Gabriela Birlea
Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 15 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.
Subscribe
Notificați despre
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Str. Soimului nr. 24, Cluj-Napoca

Programari: 0364 739 127

Programari: 0364 739 127

Magazin Optica: 0799 777 034

office@provisual.ro

Venim in ajutorul Dvs.!

Venim in ajutorul Dvs.!

Fa o programare online acum!

#000000

X
0
Would love your thoughts, please comment.x