Otita medie, infectia urechii medii, este o afectiune virala sau bacteriana foarte frecventa la copiii de varsta mica. Diagnosticata corect si la timp, se trateaza simptomele pana la disparitia completa. In unele cazuri, insa, pot aparea complicatii care impun o interventie chirugicala.
Ce este otita medie?
Otita medie reprezinta o infectie a urechii medii, adica a zonei situate in spatele membranei timpanice, care comunica cu rinofaringele printr-un canal numit trompa lui Eustachio.
Otita medie se produce in cursul infectiilor respiratorii prin transmiterea unor virusuri sau bacterii de la nivelul rinofaringelui (portiunea din spatele nasului unde se afla vegetatiile adenoide – “polipii copiilor”).
Care sunt cauzele aparitiei otitei medii la copii?
Majoritatea otitelor medii (4 din 5) sunt virale, restul bacteriene.
Otita media este favorizata de particularitatile anatomice ale trompei lui Eustachio la copil, aceasta fiind mai scurta, mai larga si mai orizontalizata decat la adult.
De asemenea, este favorizata si de anumite patologii:
- volumul mare al adenoizilor
- deviatiile septale
- rinosinuzitele
- malformatiile anatomice
- alergiile
- imunosupresia
- refluxul gastroesofagian
Incidenta crescuta a otitelor medii intre 3 luni si 3 ani scade cu varsta si este usor mai mare la baieti. Pana la varsta de 3 ani 50-85 % dintre copii au avut cel putin un episod de otita medie.
Care sunt simptomele otitei medii?
Simptomatologia unei otite medii include, pe langa simptomele racelii (nas infundat, cu secretii, tuse, durere in gat), simptome specifice:
- durere la nivelul urechii
- senzatia de “ureche infundata”
- scaderea auzului
- zgomote in ureche
- febra
- iritabilitate
- plans
Uneori, parintii pot suspecta o scadere a auzului (copilul nu raspunde, nu vorbeste) fiind important de diferentiat o otita medie de o surditate neurosenzoriala. Diagnosticul se stabileste dupa un consult amanuntit si prin examinari de specialitate (timpanograma, otoemisiuni acustice).
Cum se diagnosticheaza otita medie?
Otita medie acuta (OMA) parcurge mai multe faze, initial inflamatorie (otita medie congestiva), apoi exsudativa (otita medie seroasa sau sero-mucoasa), putand evolua spre supuratie cu perforarea membranei timpanice si eliminarea secretiilor purulente in canalul auditiv extern (otita medie supurata).
Diagnosticul este clinic, urmarirea evolutiei se face prin control periodic si prin timpanometrie (masurarea presiunii aerului in spatele membranei timpanice).
In lipsa tratamentului, o otita medie acuta poate evolua spre complicatii grave (otomastoidita, labirintita, meningita, abces cerebral, pareza faciala). O otita prelungita peste 3 luni devine cronica (OMC) si poate produce sechele de auz.
Care este tratamentul pentru otita medie?
Majoritatea otitelor medii acute fiind virale, tratamentul este simptomatic:
- medicamente antialgice
- medicamente antipiretice
- decongestionante si dezinfectante nazale
- aerosoli cu mucolitice
Se recomanda solutii antibiotice topice cu toaleta auriculara in cazul perforatiei membranei timpanice.
Antibioticele se vor administra doar in cazul otitelor bacteriene si este necesara urmarirea evolutiei in primele 24-48 ore – daca evolutia bolii este nefavorabila, se va avea in vedere miringotomia (o mica incizie chirurgicala in membrana timpanica pentru evacuarea secretiilor purulente).
Dupa depasirea fazei acute sau in otitele cronice, exercitiile de permeabilizare a trompei lui Eustachio (OTOVENT) pot fi benefice pentru grabirea recuperarii.
Tratamentul chirurgical este recomandat in otitele medii cronice si este reprezentat de montarea unor aeratoare transtimpanice printr-un orificiu realizat in membrana timpanica. Acestea se mentin 6-9 luni, avand rolul de a evacua secretiile acumulate in casa timpanica si de a restabili aerisirea urechii medii pentru prevenirea sechelelor de auz.
Interventia este recomandata copiilor cu varsta peste 3 ani, cu otita medie cronica bilaterala (“glue ear”) aflati in observatie sau pacientilor imunocompromisi si este eficienta in restabilirea pragului auditiv.
Adenoidectomia (interventia chirurgicala de excizie a “polipilor copiilor”) aduce beneficii pentru aerisirea casei timpanice prin eliberarea rinofaringelui si dezobstruarea orificiului trompei. Este asociata cu reducerea frecventei episoadelor de otita medie acuta. In tratamentul otitei medii cronice adenoidectomia reduce necesitatea montarii de aeratoare transtimpanice.
Otita medie reprezinta una din cele mai frecvente patologii ale copilului. Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni complicatii grave si sechele importante ale auzului, restabilind sanatatea micutului si dezvoltarea sa corespunzatoare, incluzand dezvoltarea limbajului si integrarea in colectivitate.
Autor: Dr. Ana Brinzan, medic specialist ORL Pro Visual
Copilul tau pare sa sufere de otita medie acuta? Fa acum o programare la medicul pediatru specialist ORL pentru un examen clinic complet in vederea stabilirii diagnosticului si a planului de tratament! >> Click aici pentru programare!
Test