Strabismul, cunoscut si sub denumirea de privire incrucisata, este o afectiune oculara in care axele celor doi ochi nu sunt paralele. Astfel, unul sau ambii ochi deviaza si nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Se estimeaza ca 5% dintre copii se nasc cu sau dezvolta aceasta afectiune. Netratat sau tratat necorespunzator, strabismul ii insoteste in viata adulta, creandu-le probleme de ordin emotional, social si economic.
Dr. Gabriela Birlea, medic primar oftalmolog, trateaza strabismul de peste 13 ani. Peste o mie de copii si adulti cu strabism din toata tara se bucura acum de o privire normala datorita medicului chirurg oftalmolog Gabriela Birlea care a operat pana anul trecut la o cunoscuta clinica oftalmologica pediatrica din Bucuresti. In 2014 a deschis la Cluj clinica oftalmologica si centrul medical pediatric ProVisual unde pacienti cu strabism din tot Ardealul, copii si adulti, isi gasesc vindecarea.
Dr. Gabriela Birlea trateaza strabismul la clinica ProVisual din Cluj
Bihoreanca, absolventa a facultatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hateganu” din Cluj, dr. Gabriela Birlea si-a facut rezidentiatul la Spitalul Militar din Bucuresti, sub indrumarea regretatului prof. dr. Benone Carstocea. A ramas in capitala ca medic specialist oftalmolog in cadrul primei clinici private de oftalmologie pentru copii din tara, rol in care a condus peste 9 000 de consultatii de specialitate, si si-a desavarsit cunostintele in urma unui stagiu de specializare in chirurgia strabismului la Children Mercy Hospital din Kansas, unde se afla una dintre cele mai renumite sectii de oftalmologie pediatrica si strabism din Statele Unite ale Americii.
“Am tratat o multitudine de cazuri clinice cu grade ridicate de complexitate si am efectuat peste 1 300 de interventii chirurgicale” precizeaza dr. Gabriela Birlea, care nu si-a pierdut insa entuziasmul, rabdarea si devotamentul pentru fiecare pacient care intra in cabinetul sau.
La Cluj, dr. Gabriela Birlea isi trateaza pacientii in cadrul clinicii ProVisual, pe care a fondat-o in urma cu un an si a dotat-o cu aparatura medicala oftalmologica de ultima generatie. Special gandita pentru copii, clinica le ofera micilor pacienti un cadru primitor in care se simt confortabil si capata incredere in relatia cu medicul. La randul ei mama, medicul Gabriela Birlea iubeste copiii, iar cei mici simt acest lucru. Protocolul de examinare standard este astfel aplicat incat copiii au impresia ca sunt angrenati intr-un joc amuzant, nicidecum intr-un consult medical. Atmosfera este relaxata si prietenoasa iar arma secreta a medicului sunt sertarele cu jucarii pentru toate varstele.
Pe langa experienta acumulata datorita celor mai bine de 15 000 de consultatii efectuate pana in prezent, a celor peste 2 000 de ore petrecute in sala de operatie si a formarii medicale continue, prin participarea la congrese si conferinte de profil in intreaga lume, dr. Gabriela Birlea mai are un atuu: telemedicina. Prin intermediul acestui serviciu, este conectata la cea mai vasta retea profesionala de oftalmologie la nivel mondial unde se consulta cu experti de talie internationala pentru rezolvarea situatiilor rare si dificile.
Niciodata nu e prea devreme sa tratam strabismul la copii, si nici prea tarziu, la adulti
Specializata in oftalmologie pediatrica si strabism, dr. Gabriela Birlea afirma ca nu este niciodata prea devreme sa tratam strabismul la copii, subliniind ca este foarte important ca parintii sa se prezinte la medicul specialist cat mai repede.
“Strabismul congenital, cu debut sub varsta de 6 luni, trebuie, in cele mai multe situatii, corectat chirurgical cat mai devreme inaintea varstei de 2 ani.” spune dr. Gabriela Birlea. Pentru strabismul cu debut in copilaria mica, intre 1-3 ani, medicul precizeaza ca operatia este indicata numai atunci cand alte metode de tratament au fost epuizate.
Vestea buna pentru pacientii adulti care prezinta strabism este aceea ca ochii pot fi aliniati chirurgical la orice varsta. In cazul strabismelor necorectate din copilarie alinierea ochilor in urma operatiei are un impact pozitiv semnificativ, atat in plan emotional cat si in viata sociala si profesionala.
Chirurgia strabismului – stiinta si arta
“Operatia pentru corectia strabismului presupune o tehnica clasica de abordare a muschilor extraoculari, fara utilizarea laserului.” explica dr. Gabriela Birlea.
Act medical de o mare finete, interventia chirurgicala in cazul strabismului necesita o analiza foarte atenta a cazurilor si o pregatire minutioasa a planului operator. Fiecare caz trebuie tratat individualizat, atentia la detalii fiind esentiala in actul chirurgical pentru un rezultat optim.
Parintii sau pacientii adulti care au ingrijorari de ordin estetic pot sa stea linistiti: “Noile tehnici chirurgicale presupun incizii mici de cativa mm astfel incat acestea nu sunt vizibile postoperator, iar vindecarea se realizeaza rapid, prin cicatrici fine” spune dr. Gabriela Birlea.
Operatiile de strabism au 90% rata de succes, insa exista cazuri rare, complexe, in care sunt necesare interventii ulterioare. “O calitate absolut necesara oricarui medic este, in opinia mea, perseverenta. Personal, sunt in permanenta dornica sa rezolv problema pacientului meu, chiar daca este vorba despre cazuri provocatoare, solicitante.” precizeaza fondatoarea clinicii ProVisual, iar perseverenta i-a fost rasplatita de fiecare data. Chirurgul oftalmolog Gabriela Birlea are in palmares sute de operatii de strabism efectuate cu succes, atat la copii, cat si la adulti.
Nu toate cazurile de strabism trebuie operate
“Corectia chirurgicala a strabismului este doar o etapa a unui tratament mai complex care poate include corectia optica, exercitii ortoptice, lentile prismatice, tratamentul ambliopiei si tratamentul altor probleme ce se pot asocia cu strabismul”, precizeaza dr. Gabriela Birlea.
Pacientii trebuie sa consulte un medic specialist strabolog care sa le poata oferi o evaluare completa, un diagnostic corect si o strategie de tratament adecvata, individualizata, care poate sau nu sa includa interventia chirurgicala. Este foarte important ca medicul sa analizeze cu atentie si rabdare fiecare caz in parte, pentru a lua cea mai buna decizie.
Profesionalismul, rabdarea si dedicarea cu care isi trateaza pacientii in timpul consultatiei, empatia fata de situatiile dificile si intelegerea pe care o are fata de parinti atunci cand au temeri, disponibilitatea de a raspunde oricaror intrebari si faptul ca mentine relatia cu pacientul si dincolo de simplul act al consultatiei, urmarindu-i evolutia, i-au castigat medicului Gabriela Birlea un loc special in inima pacientilor sai.
“Am pacienti din toate colturile tarii, pacienti pe care i-am tratat la Bucuresti si pe care ii tratez acum la Cluj. Increderea lor ma emotioneaza si ma onoreaza. Nu incetez niciodata sa invat, sa ma perfectionez, deoarece vreau sa le ofer oamenilor care imi incredinteaza sanatatea lor sau a copiilor lor cele mai bune servicii medicale.” mai spune medicul Gabriela Birlea.
Buna seara, am nevoie de ajutorul dvs. Am 24 de ani si sufar de strabism divergent inca din copilarie la ochiul drept. am fost operata dar nu am.purtat acel plasture si ochelari iar strabismul a recidivat Cu acel ochi mi s-a spus ca vad 10% as avea sanse sa ma operez pentru corectia ochiului din punct de vedere estetic? Mi s-a spus ca vederea nu pot sa o recapat. mentionez ca am ochelari pentru citit, calculator cu dioprti OD+3, OS+1. MULTUMESC
Bună seara! Corecția chirurgicală e posibila, ea va rezolva doar poziția ochiului și nu va influența vederea. E important un consult pentru a evalua situația după prima intervenție și care sunt șansele reale de corecție și stabilitate in timp.
Dna doctor daca nu reusiti consultatia unui copil la care e frica, atunci ar fi omenesc daca nu ati taxa consultatia sau ati taxa o suma modica.Nu contest profesionalismul, dar omenia da!
O mama care sufera.
Buna seara,
Băiețelul meu de 1 an si 7luni a fost diagnosticat cu strabism convergent.
Primul control i l-am făcut la 6 luni, ii fugea ochiul stâng, ni s-a spus sa mai așteptam, fiind prematur ( născut la 35 săptămâni, sarcina gemelară )poate își revine.
Al doilea control l-am făcut la 10 luni, i s-au recomandat ochelari permanenți ( +2,5 care nu-i vrea tot timpul ), ocluzor timp de 2 h pe zi, pe ochiul drept).
De cand facem ocluzia a început sa-i fuga si ochiul drept, care nu avea probleme.
Al treilea control, 1 an si 7 luni, la alt medic ni s-a recomandat schimbarea dioptriilor (+1,5 ) ramelor, ocluzie 2h pe zi alternând ochii si indicație de operație, dar sa mai așteptam pana la 2 ani.
As dorii si părerea dumneavoastră.
Va mulțumesc anticipat!
Noapte buna!
Buna ziua, e bine ca ati implicat specialistii cat mai devreme. Strabismul e un subiect vast iar cazul baietelului Dvs arata ca fiind destul de complex .E practic imposibil sa va dam o opinie care sa va ajute bazat pe cele cateva randuri pe care ni le-ati scris cu exceptia situatiei in care am putea sa ii facem baietelului Dvs un consult amanuntit.
Buna ziua dna doctor, am o fetita de 4 ani, are strabism de la 4luni, de la 6 luni am inceput sa pun plasturel la ochiul bun si de la un an si o luna poarta ochelari, are aceleasi dioptrii de la inceput, are deviatia de 6grade, in bucuresti unde am fost cu ea la un cabinet part, ni s.a spus ca va trebui sa poarte plasturele si operatia va putea sa o faca doar dupa 18 ani cu laser, pana atunci poarta ochelari si abi atunci e posibila vindecarea, dar eu vreau sa o scap de problema asta ca ii e f greu cu ochelari si ma doare cand o vad cu ochisorii strambi,dv ce sfat imi puteti da?
Va multumesc.
Buna ziua,
Din descrierea dvs se pare ca e vorba de un strabism congenital (cu debut sub varsta de 6 luni ). Ar trebui stabilit daca deviatia strabica este mare si daca exista sau nu indicatie operatorie pentru strabism.
Operatia despre care ati vorbit Dvs. se refara doar la dioptriile ochelarilor , se indica doar la varsta adulta si e optionala nu obligatorie.
Buna seara! Am 37 de ani ,am strabism inca din copilarie ,am fost la mai multi medici dar pana acum nici unul nu mi-a recomandat operatia , vreau sa va intreb daca m-as opera acum,la varsta mea ,am sanse ca sa se rezolve ochii,iar daca nu m-as opera mai tarziu va afecta vederea ? Pana acum toti medicii la care am fost,mi-au zis ca nu am probleme cu vederea! Va multumesc!
Buna ziua, ca sa va putem da un raspuns competent la intrebarea Dvs trebuie sa se faca un consult oftalmologic pentru a intelege corect diagnosticul. Din ce imi spuneti va intereseaza partea estetica a problemei – din nou – e imposibil sa va spunem ceva pe care va puteti baza in lipsa unui consult amanuntit.
Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca la clinica d-voastra se fac operatii de strabism si daca externarea se face in aceeasi zi.Multumesc.
IONICA SANDU
Bună ziua!Sunt mama unui băiețel de 11 ani care suferă de strabism la ochiul drept.Întrebarea mea este dacă acesta mai poate fi recuperat in vreun fel.
Vă mulțumesc!
Buna ziua, corectia chirurgicala a strabismului se poate efectua de la orice varsta , prin urmare si copilul dvs poate beneficia de acest tratament pentru a avea ochii aliniati si privirea corecta. Va multumim ca ne-ati scris. Pentru alte detalii va stam la dispozitie in cadrul unui consult cu dr. Birlea Gabriela, in clinica Provisual.
Buna seara!Am 29 de ani.La 8 luni jumate am fost operata de cataracta și la 4 ani jumate de strabism.As dori sa stiu dacă se mai poate face ceva in legătura cu problema pe care o am.Imi fuge ochiul stâng spre exterior și e o problema estetica practic și psihică pentru mine deoarece oricum cu ochiul stâng cu vad aproape deloc și nici nu am vazut vreodată .Multumesc!
Buna ziua,
strabismul Dvs dobandit din cauza vederii scazute a ochiului stang poate fi corectat chirurgical in scop estetic si va recomand sa faceti acesata operatie pentru imbunatatirea aspectului dvs fizic cat si pentru confortul psihic.
E important ca sa avem un consult de specialitate inainte de operatie pentru a stabili detaliile acestei proceduri si ce beneficii veti avea in urma operatiei. Dr Birlea
Buna ziua. Sunt mama unei fetite de 7 ani. Am fost la 4 medici avand rezultate diferite de la fiecare.
1. Primul medic (Oradea) diagnostic: Hipermetropie cu astigmatism, Recomandari: ochelari OD: +1, OS: +1.25
2. Al doilea (Oradea) medic: Hipermetropie medie; Recomandari: exercitii de dezambliopizare
3. Al treilea (Oradea) medic: Hipermetropie cu astigmatism; Recomandari: ochelari OD: +1.5, OS: +1.5
4. Al patrulea (Cluj) medic: Hipermetropie mare cu astigmatism, ambliopie ametropica; Recomandari: ochelari OD: +5.50, OS: +5.75
Sunt pusa in stituatia in care nu stiu ce tratament sa ii ofer copilului, rezultatele de la consult fiind diferite. Va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere.
Buna ziua,
va multumim ca ne-ati contactat dar trebuie sa va spunem ca nu putem oferi un sfat medical profesionist doar pe baza informatiilor trimise. Va putem ajuta doar in cadrul unui consult unde putem discuta detaliile problemei astfel incat sa intelegeti pe deplin problema oculara a fetitei dvs.
Daca nu doriti acest consult , va sugerez sa alegeti opinia medicului care v-a dat cea mai mare incredere in cadrul consulturilor efectuate pana acum.