Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal la copil
Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal la copil

Foarte frecvent ma intalnesc in cabinetul meu cu nou-nascuti sau sugari care prezinta lacrimare la unul sau ambii ochi, asociata sau nu cu gene „lipite” in special dupa somn si/sau secretii muco-purulente.  In aceste situatii cel mai adesea e vorba de prezenta unui blocaj congenital al canalului lacrimal care impiedica scurgerea normala a lacrimilor spre nas.

Aproximativ 10% dintre copii se nasc cu aceasta conditie fie la un ochi, fie la ambii. In cazul celor mai multi copii, tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal nu este necesar deoarece acest blocaj se rezolva spontan sau cu ajutorul masajului local, in primele luni de viata.

 

Care e cauza blocajului?

Unii copii se nasc cu o membrana care acopera orificiul de deschidere al canalului lacrimal in nas si care nu s-a resorbit pana in momentul nasterii.

Altii se nasc cu o ingustare generalizata a ductului lacrimal (stenoza) sau foarte rar cu anomalii congenitale prin lipsa de dezvoltare a canalului si sau a canaliculelor lacrimale (agenezii).

Daca blocajul e prezent, ochiul va fi umed din cauza lacrimilor acumulate iar din sacul lacrimal apare o secretie de tip mucos.

Deseori, genele sunt lipite si adunate impreuna dupa somn si uneori apare si infectia ochiului si /sau pleoapelor.

 

Tratament

Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal nu este, de regula, prima mea optiune de tratament.

Cele mai multe blocaje de canal lacrimal se rezolva spontan pana la 9-12 luni daca lacrimarea e redusa si intermitenta.

In acest timp se recomanda ca ochiul sa fie mentinut curat si sa se realizeze zilnic, de 3-4 ori, masajul sacului lacrimal. Tehnica consta in aplicarea unei presiuni ferme cu un deget in coltul intern al ochiului chiar langa nas, apoi presiunea se exercita in jos.

Daca exista secretii abundente si purulente se prescrie tratament cu antibiotic picaturi. Aceste picaturi nu vor rezolva obstructia dar vor ajuta la disparitia secretiilor.

 

Sondajul caii lacrimale

Daca lacrimarea persista si sugarul are infectii repetate, se impune tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal.

Canalul lacrimal trebuie deschis cu o sonda metalica fina cu varf bont. Aceasta este introdusa cu delicatete prin sistemul de drenaj al lacrimilor  pentru a deschide blocajul.

Dupa perforare, se face o irigare a caii lacrimale cu o solutie salina pentru a ne asigura ca ductul este deschis.  Aceasta este o procedura chirurgicala care se practica in sedare sau anestezie generala, fara internarea pacientului.

Prin sedare moderata sau profunda, copilul este adormit in urma administrarii unor medicamente care asigura relaxarea, dar respira spontan in general, fara a avea nevoie de asistenta de la un ventilator. De obicei, procedura poate dura 10-20 minute.

Sondajul caii lacrimale nu beneficiaza  de anestezie locala nici chiar la adult, iar practicarea acestuia la copil in conditii improprii (in stare de trezire si imobilizat de mai multe persoane), pe langa durerea locala, creste riscul de perforare a structurilor invecinate deoarece manevra este foarte fina si nu poate fi facuta corect si complet in timpul miscarii (copilul se zbate, plange). In plus, dupa astfel de manevre efectuate fara sedare, un copil dupa varsta de 6-7 luni poate dezvolta „frica de doctor” printr-o trauma emotionala.

canal-lacrimo-nazal

 

Copilul lacrimeaza in continuare dupa primul sondaj. Ce-i de facut?

Tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal efectuat inainte de 12 luni are o rata de succes de 90-95%.

Persistenta simptomelor – lacrimare constanta cu reinfectii sau lacrimare intermitenta – dupa 2-3 saptamani de la primul sondaj, poate avea mai multe cauze:

 • lipsa de perforare a membranei (sondaj facut partial sau doar irigarea cailor lacrimale fara perforare)
 • creearea unei cai false in timpul unui sondaj fara sedare, la un sugar mare
 • reinchiderea orificiului de drenaj
 • prezenta unei stenoze congenitale (ingustare a canalului)
 • inflamarea sau infectia severa a sacului lacrimal (dacriocistita cronica)

In functie de situatie, se decide un nou sondaj, sau se apeleaza la o alta procedura terapeutica pentru obstructia canalului lacrimal, intubarea canalului cu fir siliconic.

Aleg acest mod de rezolvarea a obstructiei daca un copil a avut unul sau doua sondaje in care suspicionez o cale falsa, o stenoza sau prezinta dacriocistita cronica. Frecvent varsta acestor copii la care intalnesc recidiva dupa sondaj e intre 1 si 3 ani.

Aceasta procedura consta in introducerea unui fir siliconic foarte fin, pe traiectul canalului lacrimal,  care va fi lasat pe loc timp de 3-6 luni. In felul acesta se favorizeaza mentinerea deschisa a orificiului de drenaj si vindecarea mucoasei canalului lacrimal. Firul siliconic se extrage cu usurinta, in cabinet, cu sau fara sedare usoara.

Intubarea canalului cu fir siliconic este o tehnica inovatoare minim invaziv, foarte eficienta si care nu modifica anatomia cailor lacrimale, pe care o practic de cativa ani, e de preferat ca prima intentie la copilul mic cu recidiva dupa sondaj, inainte de a apela la o chirurgie invaziva – dacriocistorinostomia – prin care se creeaza o cale de comunicare intraosoasa intre sacul lacrimal si nas, tehnica inca folosita de unii specialisti ORL pentru recidiva obstructiei, dar care trebuie rezervata celor cu anomalii severe de cai lacrimale (ex. lipsa canalului lacrimo-nazal)

Sper ca articolul meu sa va ajute sa intelegeti mai bine ce inseamna tratamentul chirurgical in obstructia de canal lacrimo-nazal. Daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa lasati un comentariu in randurile de mai jos!

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a cailor lacrimale.

Medic primar oftalmolog si fondator al clinicii ProVisual, cu experienta de peste 10 de ani in tratamentul si chirurgia strabismului si a canalului lacrimo-nazal.

Comentarii

Mihaela

2016-06-27 13:44:30 Răspunde

Buna ziua….am un bebelus de 6 luni si îi curg ochisorii inca de la nastere. Prezinta si secretii. Lacrimarea excesiva se produce in special afara in contactul cu lumina si vantul puternic. Am apelat la mai multi doctori care mi-au recomandat masaj si picaturi dar nu a avut nici o rezolvare problema persista…as dori sa stiu daca este prea devreme pentru a apela la desfundarea canalelor lacrimale?

  dr. Gabriela Birlea

  2016-07-05 09:29:23 Răspunde

  Buna ziua si bine ati venit!
  Dupa varsta de 6 luni, daca simptomatologia (lacrimare /secretii) este persistenta atat in interior cat si afara, se recomanda sondajul cailor lacrimale pentru a permite lacrimilor sa se scurga pe calea naturala. E necesar un consult prealabil pentru o discutie detaliata legata de procedura si tratamentul imediat postoperator.
  Pentru o programare, puteti scrie pe adresa office@provisual.ro sau telefona la 0733 93 94 03 | 0364 73 91 27 | 0733 96 00 35. Va astept cu drag!

m4d486@yahoo.com

2016-07-10 15:51:03 Răspunde

Buna ziua! Am o fetita de 8 luni, la 7 luni jumate am mers cu ea la medic pt efectuarea sondajului cailor lacrimale, ea avand probleme doar la ochiul stang. In fisa de obsevatie s-a specificat faptul ca acel canal este usor stenozat la intrarea in sac. Acum ochiul nu mai lacrimeaza si nici secretiile nu mai sunt abundente, dar uneori dupa ce doarme sau plange mai mult in coltul ochiului se mai strange putina secretie. Este normal? Cu timpul acel canal se va mari? Ce ar trebui sa fac?

Multumesc!

  dr. Gabriela Birlea

  2016-10-10 22:41:31 Răspunde

  Buna ziua, daca lacrimarea e doar intermitenta si foarte rar, probabil este vorba despre un canal permeabil. Puteti sa mai ajutati cu masaj local pana la varsta de un an.

alina-fildan@yahoo.com

2016-10-19 16:59:20 Răspunde

Am un baietel de 2 ani si 4 luni care are canalul infundat la un ochisor inca de la nastere,ce e de facut?

  dr. Gabriela Birlea

  2016-11-02 15:47:27 Răspunde

  Buna ziua,

  In cazul copiilor cu varsta peste 2 ani care au obstructie de canal lacrimal – cu sau fara sondaje efectuate anterior- procedura cea mai eficienta, simpla si cel mai putin invaziva consta in introducerea unui tub de silicon in canalul lacrimal. Acesta va permite vindecarea corecta a sistemului canalicular si disparitia simptomelor. Tubul siliconic se va extrage dupa o perioada de 1-3 luni.

  E necesar un consult prealabil in care se va stabili diagnosticul si veti primi toate detaliile legate de procedura.

an24a@yahoo.com

2016-11-26 16:21:48 Răspunde

Buna ziua! Am o fetita de 3 saptamani la care ii curge ochisorul drept de o saptamana si in coltul intern al ochiului i se formeaza o pelicula albicioasa care ii lipeste ochisorul. I-am curatat ochisorul de mai multe ori pe zi cu ser fiziologic si i-am pus cate-o picatura de maxitrol de 3 ori pe zi de 3 zile, dar nu vad nicio schimbare. Ce as putea sa mai fac sa nu mai aiba aceasta afectiune deranjanta?

Alin

2017-03-30 07:54:44 Răspunde

Buna ziua, pentru un copil de doi ani, dupa ce a avut doua dezobstructii de canal lacrimal ce fel de tub siliconic recomandati Masterka sau Ritleng ???
Va multumesc.

  dr. Gabriela Birlea

  2017-04-05 09:49:52 Răspunde

  Buna ziua, pentru a putea face o recomandare este necesara o consultatie.
  Pentru o programare, puteti scrie pe adresa office@provisual.ro sau telefona la 0364 73 91 27. Va asteptam!

Edina

2017-04-12 10:52:16 Răspunde

Bună ziua,am un băiețel de 6 săptămâni ,de la o săptămână are secretie galbenă la ochi si i se și lipesc din când in cand.Nu am observat sa-i curgă lacrimi pe față.Pana acum am folosit unguent kanamicina de 3x pe zi,5zile,si nettacin picături (momentan)de 5 zile.Ce imi recomandați sa fac?Sa merg la oftalmolog cu el?Până acuma doar medicul de familie la vazut.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

  dr. Gabriela Birlea

  2017-04-12 17:25:02 Răspunde

  Buna ziua, recomandarea mea este sa faceti o programare la medicul oftalmolog pentru a primi diagnosticul si tratamentul adecvat. O zi frumoasa!

Ana

2018-01-17 09:06:00 Răspunde

Buna ziua!Fetița mea are 2 ani și jumătate și are canalul lacrimal înfundat de la naștere. Am mers la medicul oftalmolog încă din prima zi,am incercat cu masaj,picături,dar fara rezultat.La 9 luni i s a făcut prima interventie,fara anestezie,dar fara rezultat.La 2 ani și jumătate,medicul a încercat din nou,de data asta cu anestezie,iar administrat picături,am făcut masaj,dar tot fara rezultat.Ce mi recomandați sa fac?Ochiul este in continuare lăcrimos,are secreții galbene și e iritata pielea din jurul ochiului.Multumesc!

  dr. Gabriela Birlea

  2018-01-17 12:41:48 Răspunde

  Buna ziua! In obstructia de canal recidivanta se indica pentru vindecare insertia temporara a unui tub de silicon in canalul lacrimal pe o perioada de 3 – 6 luni. La finalul acestei perioade, tubul de silicon se va extrage. Va recomand un consult de specialitate si o programare pentru interventie.

Lasa un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.